Odštampajte ovu stranicu
petak, 11. decembar 2015. 14:20

Održana 57. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Ekspert i ekspertkinje ODIHR - a predstavili Smjernice za rodno odgovornu Skupštinu Crne Gore

Na danas održanoj 57. śednici Odbora, ekspert i ekspertkinje ODIHR - a: Karolina Leaković, Nedim Hogić i Lana Ačkar predstavili suSmjernice za rodno odgovornu Skupštinu Crne Gore.

Smjernice treba da posluže kao uputstvo za izradu plana za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta. Usvajanje i realizacija ovog plana treba da utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti i značaja integracija politika rodne ravnopravnosti, kao i uspostavljanje mehanizama ostvarivanja rodne ravnopravnosti u Skupštini Crne Gore i jedna je od mjera u okviru Akcionog plana za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore za 2015. godinu.

Smjernice postavljaju ciljeve koji treba da budu postignuti u šest oblasti: Liderstvo i posvećenost; Rodna uravnoteženost u političkom zastupanju; Rodno odgovorno zakonodavstvo i politika; Skupštinske službe i infrastruktura; Svijest o rodnoj ravnopravnosti u skupštinskoj kulturi i Skupština kao zastupnik rodne ravnopravnosti.

Śednici su pored članova/ica Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora prisustvovali: generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković, šefica Kancelarije generalnog sekretara Skupštine Irena Mijanović, v.d. program menadžerka Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori Ana Milutinović,viša savjetnica u Odjeljenju za demokratizaciju Misije OEBS - a u Crnoj Gori Vanja Šćepović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, savjetnice u Ministarstvu prosvjete i Upravi za inspekcijske poslove Vjera Kovačević i Lucija Adžić.

Odbor je zatražio podršku Misije OEBS - a u Crnoj Gori, u cilju dobijanja stručne pomoći za izradu ovog dokumenta i sagledavanja uporednih iskustava. Prepoznajući značajnim izradu ovog dokumenta za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, Misija OEBS - a u Crnoj Gori podržala je rad Odbora za rodnu ravnopravnost angažujući, uz pomoć ODIHR-a, eksperte koji su sačinili Smjernice.

Galerija slika