Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. decembar 2015. 14:20

Održana 57. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Ekspert i ekspertkinje ODIHR - a predstavili Smjernice za rodno odgovornu Skupštinu Crne Gore

Na danas održanoj 57. śednici Odbora, ekspert i ekspertkinje ODIHR - a: Karolina Leaković, Nedim Hogić i Lana Ačkar predstavili suSmjernice za rodno odgovornu Skupštinu Crne Gore.

Smjernice treba da posluže kao uputstvo za izradu plana za veće uvažavanje rodnog aspekta kroz rad parlamenta. Usvajanje i realizacija ovog plana treba da utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti i značaja integracija politika rodne ravnopravnosti, kao i uspostavljanje mehanizama ostvarivanja rodne ravnopravnosti u Skupštini Crne Gore i jedna je od mjera u okviru Akcionog plana za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore za 2015. godinu.

Smjernice postavljaju ciljeve koji treba da budu postignuti u šest oblasti: Liderstvo i posvećenost; Rodna uravnoteženost u političkom zastupanju; Rodno odgovorno zakonodavstvo i politika; Skupštinske službe i infrastruktura; Svijest o rodnoj ravnopravnosti u skupštinskoj kulturi i Skupština kao zastupnik rodne ravnopravnosti.

Śednici su pored članova/ica Odbora za rodnu ravnopravnost i Administrativnog odbora prisustvovali: generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković, šefica Kancelarije generalnog sekretara Skupštine Irena Mijanović, v.d. program menadžerka Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori Ana Milutinović,viša savjetnica u Odjeljenju za demokratizaciju Misije OEBS - a u Crnoj Gori Vanja Šćepović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, savjetnice u Ministarstvu prosvjete i Upravi za inspekcijske poslove Vjera Kovačević i Lucija Adžić.

Odbor je zatražio podršku Misije OEBS - a u Crnoj Gori, u cilju dobijanja stručne pomoći za izradu ovog dokumenta i sagledavanja uporednih iskustava. Prepoznajući značajnim izradu ovog dokumenta za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, Misija OEBS - a u Crnoj Gori podržala je rad Odbora za rodnu ravnopravnost angažujući, uz pomoć ODIHR-a, eksperte koji su sačinili Smjernice.