Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 11:26

Održana 56. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Odbor razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu

Odbor za rodnu ravnopravnost, na danas održanoj 56. śednici, razmotrio je Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava – Program 3: Ostvarivanje rodne ravnopravnosti i Program 4: Unaprjeđenje položaja RAE populacije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja – Program 3: Centri za socijalni rad, Program 4: Zavod za socijalnu i dječju zaštitu i Program 5: Socijalna, boračka i invalidska prava, Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore - Program 3: Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo odbrane i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Tokom rasprave, Odbor je konstatovao da u Predlogu zakona nijesu vidljive budžetske linije iz kojih se finansiraju aktivnosti iz Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti (PAPRR) 2013 – 2017, i da to otežava način njegovog razmatranja sa aspekta nadležnosti Odbora za rodnu ravnopravnost. Takođe, Odbor je konstatovao da je neophodno da Vlada Crne Gore učini napor kako bi se kroz zakon o završnom računu budžeta za 2015. godinu mogla pratiti primjena Zakona o rodnoj ravnopravnosti, prije svega čl. 3 i 14, ali i da se budžet za 2017. godinu planira na način da se prepoznaju rashodi za aktivnosti iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Odbor je, većinom glasova, podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, i predlaže Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao matičnom odboru, da predloži Skupštini Crne Gore, da usvoji Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu.

Śednici Odbora prisustvovali su: mr Nikola Vukićević, generalni direktor Direktorata za budžet, Ivan Krkeljić, generalni sekretar Zaštitnika, Igor Vučinić, načelnik Direkcije za zaštitu rizičnih grupa u Direktoratu za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Mersudin Gredić, sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva, Radmila Đakonović, samostalna savjetnica u Direktoratu za ljudske resurse Ministarstva odbrane, Tamara Ivković, samostalna savjetnica u Direktoratu za budžet i Marijana Radunović, samostalna savjetnica u Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima.

Galerija slika