Odštampajte ovu stranicu
petak, 29. januar 2016. 15:29

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala u radu TAIEX Radionice na temu: ''Rodna ravnopravnost u medijima''

Cilj radionice je upoznavanje predstavnika/ca medija sa politikom rodne ravnopravnosti

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je u radu TAIEX radionice održane danas u Podgorici. TAIEX radionicu na temu ''Rodna ravnopravnost u medijima'' organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska u saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije.

Cilj radionice je upoznavanje predstavnika/ca medija sa politikom rodne ravnopravnosti, uz sprovođenje obaveza koje proizilaze iz Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2013 - 2017 i Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23: Pravosuđe i temeljna prava.

U uvodnom dijelu govorili su: ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Mitja Drobnič.

Diskusija se odvijala u okviru panela: Rod i javni RTV servis-najbolje prakse i prostor za poboljšanje; Rodna ravnopravnost u medijima u Švedskoj:trenutno stanje i najbolji primjeri iz prakse; Sport ili ženski sport-rodna ravnopravnost sa sportskog aspekta;Borba protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima u Švedskoj: feminizam i LGBT – aktivizam tokom poljednje decenije: Mehanizmi kontrole u medijima i monitoring medija u cilju implementacije rodno osjetljivog pristupa u medijskom izvještavanju.
U radu radionice učestvovali/e su: ekspertkinja Šarlot Niklason iz Kancelarije EU za skandinavski javni servis u Briselu, Karin Majls sa Univerziteta Sodertorn u Švedskoj i novinarka HRT - a Elizabeta Gojan.

Galerija slika