Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 29. januar 2016. 15:29

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala u radu TAIEX Radionice na temu: ''Rodna ravnopravnost u medijima''

Cilj radionice je upoznavanje predstavnika/ca medija sa politikom rodne ravnopravnosti

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je u radu TAIEX radionice održane danas u Podgorici. TAIEX radionicu na temu ''Rodna ravnopravnost u medijima'' organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska u saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije.

Cilj radionice je upoznavanje predstavnika/ca medija sa politikom rodne ravnopravnosti, uz sprovođenje obaveza koje proizilaze iz Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2013 - 2017 i Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23: Pravosuđe i temeljna prava.

U uvodnom dijelu govorili su: ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Mitja Drobnič.

Diskusija se odvijala u okviru panela: Rod i javni RTV servis-najbolje prakse i prostor za poboljšanje; Rodna ravnopravnost u medijima u Švedskoj:trenutno stanje i najbolji primjeri iz prakse; Sport ili ženski sport-rodna ravnopravnost sa sportskog aspekta;Borba protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima u Švedskoj: feminizam i LGBT – aktivizam tokom poljednje decenije: Mehanizmi kontrole u medijima i monitoring medija u cilju implementacije rodno osjetljivog pristupa u medijskom izvještavanju.
U radu radionice učestvovali/e su: ekspertkinja Šarlot Niklason iz Kancelarije EU za skandinavski javni servis u Briselu, Karin Majls sa Univerziteta Sodertorn u Švedskoj i novinarka HRT - a Elizabeta Gojan.