Odštampajte ovu stranicu
utorak, 15. mart 2016. 12:40

Održana 58. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Predstavljeno Istraživanje o percepciji predstavnika pravosuđa o nasilju u porodici i nasilju nad ženama

Na danas održanoj 58. śednici Odbora za rodnu ravnopravnost, kojoj su prisustvovali/e predstavnici/e sudstva, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nevladinih  i međunarodnih organizacija, predstavljeno je Istraživanje o percepciji predstavnika pravosuđa o nasilju u porodici i nasilju nad ženama.

Istraživanje je sprovela renomirana međunarodna agencija, IPSOS Strategic Marketing, kroz projekat „Pristup pravdi za žrtve nasilja u porodici”, koji je realizovala Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), u partnerstvu sa Centrom za ženska prava, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava - Odjeljenjem za poslove rodne ravnopravnosti, a uz finansijsku podršku Ambasade Norveške u Beogradu. 

Osnovni cilj ove studije je prikupljanje i analiza ličnih stavova predstavnika/ca pravosuđa (sudija, tužilaca, pomoćnika i zamjenika tužilaca kao i advokata) o rodno zasnovanom nasilju u porodici, kao i njihove percepcije o institucijama i stereotipima ugrađenim u njih, a koje se odražavaju na tretman žrtava nasilja u porodici tokom sudskih postupaka.

U uvodnom dijelu govorile su predśednica Odbora Nada Drobnjak, stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona McCluney, kao i predśednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica. Predstavnici/e IPSOS Strategic Marketinga Marko Uljarević i Dunja Anzlem predstavili su Istraživanje o percepciji predstavnika pravosuđa o nasilju u porodici i nasilju nad ženama, a iskustva iz prakse iz ugla povjerljivih lica, saopštila je izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Śednici su prisustvovali/e predśednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona McCluney, sudije i sutkinje Prekršajnog suda u Podgorici, Osnovnog suda u Podgorici i Osnovnog suda u Cetinju, članica Sudskog savjeta, predstavnice Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici/ce nevladinih i međunarodnih organizacija i ambasade SAD-a.

Śednica je organizovana u saradnji sa Kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori i Centrom za ženska prava.

Galerija slika