Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 15. mart 2016. 12:40

Održana 58. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Predstavljeno Istraživanje o percepciji predstavnika pravosuđa o nasilju u porodici i nasilju nad ženama

Na danas održanoj 58. śednici Odbora za rodnu ravnopravnost, kojoj su prisustvovali/e predstavnici/e sudstva, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nevladinih  i međunarodnih organizacija, predstavljeno je Istraživanje o percepciji predstavnika pravosuđa o nasilju u porodici i nasilju nad ženama.

Istraživanje je sprovela renomirana međunarodna agencija, IPSOS Strategic Marketing, kroz projekat „Pristup pravdi za žrtve nasilja u porodici”, koji je realizovala Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), u partnerstvu sa Centrom za ženska prava, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava - Odjeljenjem za poslove rodne ravnopravnosti, a uz finansijsku podršku Ambasade Norveške u Beogradu. 

Osnovni cilj ove studije je prikupljanje i analiza ličnih stavova predstavnika/ca pravosuđa (sudija, tužilaca, pomoćnika i zamjenika tužilaca kao i advokata) o rodno zasnovanom nasilju u porodici, kao i njihove percepcije o institucijama i stereotipima ugrađenim u njih, a koje se odražavaju na tretman žrtava nasilja u porodici tokom sudskih postupaka.

U uvodnom dijelu govorile su predśednica Odbora Nada Drobnjak, stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona McCluney, kao i predśednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica. Predstavnici/e IPSOS Strategic Marketinga Marko Uljarević i Dunja Anzlem predstavili su Istraživanje o percepciji predstavnika pravosuđa o nasilju u porodici i nasilju nad ženama, a iskustva iz prakse iz ugla povjerljivih lica, saopštila je izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Śednici su prisustvovali/e predśednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona McCluney, sudije i sutkinje Prekršajnog suda u Podgorici, Osnovnog suda u Podgorici i Osnovnog suda u Cetinju, članica Sudskog savjeta, predstavnice Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici/ce nevladinih i međunarodnih organizacija i ambasade SAD-a.

Śednica je organizovana u saradnji sa Kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori i Centrom za ženska prava.