Odštampajte ovu stranicu
utorak, 05. jul 2016. 14:49

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost na okruglom stolu o primjeni Rezolucije 1325 SB

Žene, mir i bezbjednost (2016-2017)  

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je danas u radu okruglog stola na kome je razmatran Nacrt akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN „Žene, mir i bezbjednost (2016-2017).  

Akcioni plan za primjenu Rezolucije u Crnoj Gori ima za cilj da obuhvati i razradi ključna područja za primjenu Rezolucije 1325 i njoj pratećih rezolucija, poveća učešće žena u odlučivanju u svim pitanjima koja se odnose na mir i bezbjednost, uključivanje rodne perspektive u sprečavanje sukoba i rodno zasnovanog nasilja, zaštitu žena i djevojaka i njihovih prava u mirnodopsko vrijeme, kao i u konfliktnim zonama i integracije rodne perspektive i rodnog obrazovanja u mirovne operacije.

Na primjeni Rezolucije 1325 Savjeta bezbjenosti UN “Žene, mir i bezbjednost“ i njoj pratećih rezolucija u Crnoj Gori su, do sada, aktivnosti realizovale državne institucije i nevladine organizacije.

U radu okruglog stola, koji je organizovalo Ministarstvo odbrane, učestvovali su: generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihajlo Volkov, kapetanica Sanja Pejović, kao i predstavnici/e državnih institucija i nevladinih organizacija.

Naredna dva okrugla stola na kojima će se razmatrati Nacrt akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN „Žene, mir i bezbjednost (2016-2017), održaće se 6. jula 2016. godine, u Bijelom Polju i 8. jula 2016. godine, u Baru.

 

Galerija slika