Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 05. jul 2016. 14:49

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost na okruglom stolu o primjeni Rezolucije 1325 SB

Žene, mir i bezbjednost (2016-2017)  

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je danas u radu okruglog stola na kome je razmatran Nacrt akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN „Žene, mir i bezbjednost (2016-2017).  

Akcioni plan za primjenu Rezolucije u Crnoj Gori ima za cilj da obuhvati i razradi ključna područja za primjenu Rezolucije 1325 i njoj pratećih rezolucija, poveća učešće žena u odlučivanju u svim pitanjima koja se odnose na mir i bezbjednost, uključivanje rodne perspektive u sprečavanje sukoba i rodno zasnovanog nasilja, zaštitu žena i djevojaka i njihovih prava u mirnodopsko vrijeme, kao i u konfliktnim zonama i integracije rodne perspektive i rodnog obrazovanja u mirovne operacije.

Na primjeni Rezolucije 1325 Savjeta bezbjenosti UN “Žene, mir i bezbjednost“ i njoj pratećih rezolucija u Crnoj Gori su, do sada, aktivnosti realizovale državne institucije i nevladine organizacije.

U radu okruglog stola, koji je organizovalo Ministarstvo odbrane, učestvovali su: generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihajlo Volkov, kapetanica Sanja Pejović, kao i predstavnici/e državnih institucija i nevladinih organizacija.

Naredna dva okrugla stola na kojima će se razmatrati Nacrt akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN „Žene, mir i bezbjednost (2016-2017), održaće se 6. jula 2016. godine, u Bijelom Polju i 8. jula 2016. godine, u Baru.