Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 11. jul 2016. 11:22

Održana 66. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Razmotrene četiri tačke dnevnog reda

Odbor je na danas održanoj 66. śednici, razmotrio Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012 - 2016 za 2015. godinu i Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana Crne Gore 2016 - 2020 sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za 2016. godinu, koje je usvojila, odnosno, donijela Vlada Crne Gore, a pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Članu/icama Odbora Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012 - 2016 za 2015. godinu i Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana Crne Gore 2016 - 2020 sa Akcionim planom za 2016. godinu, predstavili su načelnica Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Tatjana Anđelić i samostalni savjetnik u  Odjeljenju za unaprjeđenje i zaštitu prava Roma i Egipćana u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj.

Takođe, Odbor je u okviru Programa javne rasprave razmotrio Nacrt akcionog plana za primjenu Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN - Žene, mir, bezbjednost u Crnoj Gori (2016 – 2017), koji je pripremila Međuresorska radna grupa formirana od strane Ministarstva odbrane na inicijativu NVO ,,SPES“.

Akcioni plan za primjenu Rezolucije 1325 u Crnoj Gori ima za cilj da obuhvati i razradi ključna područja za primjenu Rezolucije 1325 i njoj pratećih rezolucija, poveća učešće žena u odlučivanju u svim pitanjima koja se odnose na mir i bezbjednost, uključivanje rodne perspektive u sprječavanje sukoba i rodno zasnovanog nasilja, zaštitu žena i djevojaka i njihovih prava u mirnodopsko vrijeme, kao i u konfliktnim zonama i integracije rodne perspektive i rodnog obrazovanja u mirovne operacije. Na primjeni Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN,,Žene, mir, bezbjednost’’ i njoj pratećih rezolucija  u Crnoj Gori su , do sada, aktivnosti  realizovale državne institucije i nevladine organizacije.

Nacrt akcionog plana za primjenu Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN - Žene, mir, bezbjednost u Crnoj Gori (2016 – 2017), predstavila je koordinatorka za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu odbrane Radmila Đakonović.

U okviru tekućih pitanja, razgovarano je o aktivnostima između śednica, kao i o predstojećim aktivnostima.

 

Galerija slika