Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 11. jul 2016. 11:22

Održana 66. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Razmotrene četiri tačke dnevnog reda

Odbor je na danas održanoj 66. śednici, razmotrio Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012 - 2016 za 2015. godinu i Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana Crne Gore 2016 - 2020 sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za 2016. godinu, koje je usvojila, odnosno, donijela Vlada Crne Gore, a pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Članu/icama Odbora Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012 - 2016 za 2015. godinu i Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana Crne Gore 2016 - 2020 sa Akcionim planom za 2016. godinu, predstavili su načelnica Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Tatjana Anđelić i samostalni savjetnik u  Odjeljenju za unaprjeđenje i zaštitu prava Roma i Egipćana u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj.

Takođe, Odbor je u okviru Programa javne rasprave razmotrio Nacrt akcionog plana za primjenu Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN - Žene, mir, bezbjednost u Crnoj Gori (2016 – 2017), koji je pripremila Međuresorska radna grupa formirana od strane Ministarstva odbrane na inicijativu NVO ,,SPES“.

Akcioni plan za primjenu Rezolucije 1325 u Crnoj Gori ima za cilj da obuhvati i razradi ključna područja za primjenu Rezolucije 1325 i njoj pratećih rezolucija, poveća učešće žena u odlučivanju u svim pitanjima koja se odnose na mir i bezbjednost, uključivanje rodne perspektive u sprječavanje sukoba i rodno zasnovanog nasilja, zaštitu žena i djevojaka i njihovih prava u mirnodopsko vrijeme, kao i u konfliktnim zonama i integracije rodne perspektive i rodnog obrazovanja u mirovne operacije. Na primjeni Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN,,Žene, mir, bezbjednost’’ i njoj pratećih rezolucija  u Crnoj Gori su , do sada, aktivnosti  realizovale državne institucije i nevladine organizacije.

Nacrt akcionog plana za primjenu Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN - Žene, mir, bezbjednost u Crnoj Gori (2016 – 2017), predstavila je koordinatorka za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu odbrane Radmila Đakonović.

U okviru tekućih pitanja, razgovarano je o aktivnostima između śednica, kao i o predstojećim aktivnostima.