Odštampajte ovu stranicu
petak, 27. decembar 2013. 14:39

Održana devetnaesta śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na današnjoj śednici, razmotrio je informacije o aktivnostima na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije za poglavlja: 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, 13 - Ribarstvo i 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

Predstavnica Ministarstva održivog  razvoja i turizma Ivana Vojinović, saopštila je da je poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, jedno od najzahtjevnijih i da akta iz ovih oblasti čine trećinu pravne tekovine Evropske unije. Istakla je da je zabilježen visok stepen usklađenosti nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije.         

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica, naglasila je da pravna tekovina u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, obuhvata izuzetno veliki broj obavezujućih pravila koja će u narednom periodu, Crna Gora morati da usvoji, uskladi i primijeni. Od naročitog je značaja zahtjev Evropske unije da Crna Gora ojača svoje administrativne kapacitete i strukture, kao što su Agencija za plaćanje, integrisani administrativni sistem kontrole i praćenje računovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima.

Odbor je odlučio da povodom razmatranja informacija, na nekoj od narednih śednica, utvrdi ocjene i stavove i o tome obavijesti Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Galerija slika