Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. decembar 2013. 14:39

Održana devetnaesta śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na današnjoj śednici, razmotrio je informacije o aktivnostima na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije za poglavlja: 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, 13 - Ribarstvo i 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

Predstavnica Ministarstva održivog  razvoja i turizma Ivana Vojinović, saopštila je da je poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, jedno od najzahtjevnijih i da akta iz ovih oblasti čine trećinu pravne tekovine Evropske unije. Istakla je da je zabilježen visok stepen usklađenosti nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije.         

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica, naglasila je da pravna tekovina u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, obuhvata izuzetno veliki broj obavezujućih pravila koja će u narednom periodu, Crna Gora morati da usvoji, uskladi i primijeni. Od naročitog je značaja zahtjev Evropske unije da Crna Gora ojača svoje administrativne kapacitete i strukture, kao što su Agencija za plaćanje, integrisani administrativni sistem kontrole i praćenje računovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima.

Odbor je odlučio da povodom razmatranja informacija, na nekoj od narednih śednica, utvrdi ocjene i stavove i o tome obavijesti Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.