Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 10. septembar 2014. 22:57

Interparlamentarna konferencija:„Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“

Predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, dr Predrag Sekulić, učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“, kojom se afirmišu principi održivog razvoja u turizmu, životnoj sredini i kulturi.

Interparlamentarnu konferenciju je otvorio predśednik Hrvatskog sabora, gdin Josip Leko, koji je istakao značaj razvoja turizma kao globalnog fenomena i ukazao na potrebu poštovanja mjera zaštite životne sredine i očuvanja pejzaža.

Prvog radnog dana Interparlamentarne konferencije, nakon uvodnih govora predśednika Hrvatskog sabora uslijedili su govori potpredśednika Interparlamentarne konferencije, gdina Gorana Beus Ricemberga i Etorea Đulielmo Epifanija, kao i pozdravni govori šefova delegacija prisutnih na konferenciji. 

Tom prilikom istaknuto je da je sektor turizma sektor koji raste na globalnom nivou i da je važan kao integracioni mehanizam za mnoge druge sektore. Gdin Epifani je ukazao na potrebu poštovanja Lisabonskog ugovora kada je razvoj turizma u pitanju, kao i na obavezu kvalitetne koordinacije i jačanja konkurentnosti održivog turizma. Istakao je značaj uspostavljanja sinergije sa zaštitom i očuvanjem životne sredine i kulture. Gdin Ricemberg je istakao značaj postojanja Ministarstva zaštite okoliša i prirode kao ključnog resora za unaprjeđenje stanja prirode i očuvanja prirodnih resursa što doprinosi kvalitetu turističke ponude.

Na Interparlamentarnoj konferenciji prisutno je 26 delegacija, kao i predstavnici Evropskog Parlamenta i Evropske komisije.

Rad se nastavlja panelima i diskusijom na plenumu o značaju podrške održivom razvoju, koja će otpočeti u Hrvatskom Saboru, a nastaviti se na Lošinju.

Galerija slika