Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 10. septembar 2014. 22:57

Interparlamentarna konferencija:„Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“

Predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, dr Predrag Sekulić, učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“, kojom se afirmišu principi održivog razvoja u turizmu, životnoj sredini i kulturi.

Interparlamentarnu konferenciju je otvorio predśednik Hrvatskog sabora, gdin Josip Leko, koji je istakao značaj razvoja turizma kao globalnog fenomena i ukazao na potrebu poštovanja mjera zaštite životne sredine i očuvanja pejzaža.

Prvog radnog dana Interparlamentarne konferencije, nakon uvodnih govora predśednika Hrvatskog sabora uslijedili su govori potpredśednika Interparlamentarne konferencije, gdina Gorana Beus Ricemberga i Etorea Đulielmo Epifanija, kao i pozdravni govori šefova delegacija prisutnih na konferenciji. 

Tom prilikom istaknuto je da je sektor turizma sektor koji raste na globalnom nivou i da je važan kao integracioni mehanizam za mnoge druge sektore. Gdin Epifani je ukazao na potrebu poštovanja Lisabonskog ugovora kada je razvoj turizma u pitanju, kao i na obavezu kvalitetne koordinacije i jačanja konkurentnosti održivog turizma. Istakao je značaj uspostavljanja sinergije sa zaštitom i očuvanjem životne sredine i kulture. Gdin Ricemberg je istakao značaj postojanja Ministarstva zaštite okoliša i prirode kao ključnog resora za unaprjeđenje stanja prirode i očuvanja prirodnih resursa što doprinosi kvalitetu turističke ponude.

Na Interparlamentarnoj konferenciji prisutno je 26 delegacija, kao i predstavnici Evropskog Parlamenta i Evropske komisije.

Rad se nastavlja panelima i diskusijom na plenumu o značaju podrške održivom razvoju, koja će otpočeti u Hrvatskom Saboru, a nastaviti se na Lošinju.