Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 25. septembar 2014. 18:00

Održana 32. śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Održano konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o maslinarstvu

Na današnjoj śednici, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o maslinarstvu.

Saslušanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Biotehničkog fakulteta i udruženja maslinara i proizvođača maslinovog ulja: Društva maslinara Bar, Maslinarskog društva “Boka”, Udruženja maslinara Ulcinj, Udruženja maslinara Budva, Maslinarskog društvo “Valdanos” i Maslinarskog društvo „Ana Malit“.

Tokom višečasovne rasprave predstavnici maslinara i proizvođača maslinovog ulja iznijeli su niz primjedbi u vezi sa nazivom i predmetom Predloga zakona, zaštitom prostora Valdanosa, kao prirodnog i kulturnog dobra od opšteg interesa. Saopštili su da Zakonu o maslinarstvu mora prethoditi sveobuhvatni Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se nedvosmisleno riješilo da li je prostor Valdanosa poljoprivredno ili građevinsko zemljište.Takođe, ukazali su da se Predlogom zakona ne uređuje uzgoj, zaštita i berba maslina.

Predstavnici ministarstva  poljoprivrede  i ruralnog razvoja istakli su da je Predlog zakona o maslinarstvu prilagođen veoma zahtjevnim standardima pravne tekovine Evropske unije, što je i bila intencija predlagača zakona.

Predśednik Odbora Predrag Sekulić, zaključujući raspravu, saopštio je da je Odbor na 28. śednici predložio Skupštini da usvoji Predlog zakona o maslinarstvu i da postoje mogućnosti za izmjenu predloženih rješenja kroz amandmansko djelovanje.

Galerija slika