Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. septembar 2014. 18:00

Održana 32. śednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Održano konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o maslinarstvu

Na današnjoj śednici, Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o maslinarstvu.

Saslušanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Biotehničkog fakulteta i udruženja maslinara i proizvođača maslinovog ulja: Društva maslinara Bar, Maslinarskog društva “Boka”, Udruženja maslinara Ulcinj, Udruženja maslinara Budva, Maslinarskog društvo “Valdanos” i Maslinarskog društvo „Ana Malit“.

Tokom višečasovne rasprave predstavnici maslinara i proizvođača maslinovog ulja iznijeli su niz primjedbi u vezi sa nazivom i predmetom Predloga zakona, zaštitom prostora Valdanosa, kao prirodnog i kulturnog dobra od opšteg interesa. Saopštili su da Zakonu o maslinarstvu mora prethoditi sveobuhvatni Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se nedvosmisleno riješilo da li je prostor Valdanosa poljoprivredno ili građevinsko zemljište.Takođe, ukazali su da se Predlogom zakona ne uređuje uzgoj, zaštita i berba maslina.

Predstavnici ministarstva  poljoprivrede  i ruralnog razvoja istakli su da je Predlog zakona o maslinarstvu prilagođen veoma zahtjevnim standardima pravne tekovine Evropske unije, što je i bila intencija predlagača zakona.

Predśednik Odbora Predrag Sekulić, zaključujući raspravu, saopštio je da je Odbor na 28. śednici predložio Skupštini da usvoji Predlog zakona o maslinarstvu i da postoje mogućnosti za izmjenu predloženih rješenja kroz amandmansko djelovanje.