Odštampajte ovu stranicu
utorak, 12. novembar 2013. 12:29

Održana 22. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je na danas održanoj 22. śednici, razmotrio sljedeću tačku dnevnog reda:


1. Zapošljavanje strane radne snage i mogućnost većeg zapošljavanja domaće radne snage.

Politika zapošljavanja u Crnoj Gori se bazira na Nacionalnoj strategiji zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2012 - 2015. Strategija je podijeljena članovima Odbora.

Śednici je prisustvovala pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, Arijana Nikolić –Vučinić. Ona je istakla da ovu oblast regulišu Zakon o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti i Zakon o zapošljavanju i radu stranaca. Ovu oblast tretiraju dva poglavlja u procesu pristupanja Crne Gore EU: poglavlje II – Sloboda kretanja radnika i poglavlje XIX – Socijalna politika i zapošljavanje. Jedan od prioriteta Vlade Crne Gore je povećanje zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti. Pomoćnica ministra kazala je da su u cilju sagledavanja kretanja na tržištu rada koje se odnosi, kako na domaću radnu snagu - tako i na izdate radne dozvole, u ovoj godini usvojene sljedeće analize:

- Analiza mogućnosti većeg zapošljavanja domaće radne snage u odnosu na postojeći obim zapošljavanja stranaca;
- Analiza potreba za radnom snagom za vrijeme turističke sezone;
- Informacija o kretanjima na tržištu rada i mjerama za povećanje zapošljavanja;
- Informacija o potrebi povećanja broja radnih dozvala za strance u 2013. godini sa Predlogom odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju broja radnih dozvola za strance za 2013. godinu.

U 2013. godini, do 5.novembra, izdata je 19.901 radna dozvola. Od ovog broja 16.118 su dozvole koje su izdate u okviru utvrđene kvote, a 3.783 izvan kvote, u skladu sa članom 7 Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.

Govorilo se o: nezaposlenosti u Crnoj Gori; nezaposlenosti u okruženju; nezaposlenosti u EU; Programu za podsticanje preduzetništva; Zakonu o stručnom osposobljavanju, aktivnoj politici zapošljavanja; zapošljavanju i radu stranaca; o nivou obrazovanja kojima su izdate radne dozvole.

U raspravi su učestvovali predśednik Odbora, Zoran Jelić i poslanici Goran Tuponja, Andrija Popović, Zorica Kovačević, Izet Bralić, Neven Gošović i Halil Duković, članovi Odbora.

 

Nakon rasprave, usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Pratiti sprovođenje i Implementaciju Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2012 - 2015. godine;

2. Pratiti sprovođenje i Implementaciju Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti i Zakona o zapošljavanju i radu stranaca;

3. Podnošenje izvještaja od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja o broju zaposlenih stranaca u toku godine, kao sezonske radne snage i zaposlenost domaće radne snage, podnošenje tromjesečnog Izvještaja o zapošljavanju stranaca i domaće radne snage, kao i podnošenje Izvještaja o regionalnoj promjeni stanja siromaštva i nezaposlenosti u Crnoj Gori;

4. Kontinuirano pratiti realizaciju preporuka Vlade Crne Gore u cilju sagledavanja kretanja na tržištu rada koje se odnosi kako na domaću radnu snagu - tako i na izdate radne dozvole u tekućoj godini.


Zapisnici sa osamnaeste śednice i zajedničke śednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava i slobode su usvojeni jednoglasno, bez primjedbi.

 

Galerija slika