Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 12. novembar 2013. 12:29

Održana 22. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je na danas održanoj 22. śednici, razmotrio sljedeću tačku dnevnog reda:


1. Zapošljavanje strane radne snage i mogućnost većeg zapošljavanja domaće radne snage.

Politika zapošljavanja u Crnoj Gori se bazira na Nacionalnoj strategiji zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2012 - 2015. Strategija je podijeljena članovima Odbora.

Śednici je prisustvovala pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, Arijana Nikolić –Vučinić. Ona je istakla da ovu oblast regulišu Zakon o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti i Zakon o zapošljavanju i radu stranaca. Ovu oblast tretiraju dva poglavlja u procesu pristupanja Crne Gore EU: poglavlje II – Sloboda kretanja radnika i poglavlje XIX – Socijalna politika i zapošljavanje. Jedan od prioriteta Vlade Crne Gore je povećanje zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti. Pomoćnica ministra kazala je da su u cilju sagledavanja kretanja na tržištu rada koje se odnosi, kako na domaću radnu snagu - tako i na izdate radne dozvole, u ovoj godini usvojene sljedeće analize:

- Analiza mogućnosti većeg zapošljavanja domaće radne snage u odnosu na postojeći obim zapošljavanja stranaca;
- Analiza potreba za radnom snagom za vrijeme turističke sezone;
- Informacija o kretanjima na tržištu rada i mjerama za povećanje zapošljavanja;
- Informacija o potrebi povećanja broja radnih dozvala za strance u 2013. godini sa Predlogom odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju broja radnih dozvola za strance za 2013. godinu.

U 2013. godini, do 5.novembra, izdata je 19.901 radna dozvola. Od ovog broja 16.118 su dozvole koje su izdate u okviru utvrđene kvote, a 3.783 izvan kvote, u skladu sa članom 7 Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.

Govorilo se o: nezaposlenosti u Crnoj Gori; nezaposlenosti u okruženju; nezaposlenosti u EU; Programu za podsticanje preduzetništva; Zakonu o stručnom osposobljavanju, aktivnoj politici zapošljavanja; zapošljavanju i radu stranaca; o nivou obrazovanja kojima su izdate radne dozvole.

U raspravi su učestvovali predśednik Odbora, Zoran Jelić i poslanici Goran Tuponja, Andrija Popović, Zorica Kovačević, Izet Bralić, Neven Gošović i Halil Duković, članovi Odbora.

 

Nakon rasprave, usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Pratiti sprovođenje i Implementaciju Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2012 - 2015. godine;

2. Pratiti sprovođenje i Implementaciju Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti i Zakona o zapošljavanju i radu stranaca;

3. Podnošenje izvještaja od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja o broju zaposlenih stranaca u toku godine, kao sezonske radne snage i zaposlenost domaće radne snage, podnošenje tromjesečnog Izvještaja o zapošljavanju stranaca i domaće radne snage, kao i podnošenje Izvještaja o regionalnoj promjeni stanja siromaštva i nezaposlenosti u Crnoj Gori;

4. Kontinuirano pratiti realizaciju preporuka Vlade Crne Gore u cilju sagledavanja kretanja na tržištu rada koje se odnosi kako na domaću radnu snagu - tako i na izdate radne dozvole u tekućoj godini.


Zapisnici sa osamnaeste śednice i zajedničke śednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava i slobode su usvojeni jednoglasno, bez primjedbi.