Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 18. novembar 2013. 14:45

Održana 25. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor śednicu posvetio aktuelnoj situaciji povodom štrajka invalida rada u Bijelom Polju, Rožajama i Mojkovcu

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je današnju śednicu posvetio aktuelnoj situaciji povodom štrajka invalida rada u Bijelom Polju, Rožajama i Mojkovcu. Śednici su prisustvovali predstavnici invalida rada Lazar Knežević, Ešef Salković i Murić Hajran.

Śednici su pored članova Odbora prisustvovali i Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovo Pajović i šefica kabineta ministra rada i socijalnog staranja Bojana Martinović.

U ime invalida rada na śednici je govorio Lazar Knežević, a osnovni zahtjev je - da invalidi rada, sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 godine za žene, steknu pravo na penziju baš kao i oni sa 30 godina staža bez obzira na starost.
Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, je rekao da se problem ne može riješiti štrajkom, već stvarnim razgovorom i dogovorom. Na posljednjem sastanku sa invalidima rada, Ministar je napravio dogovor da se pojedinačno pribavi i dostavi dokumentacija i da se o svakom licu pojedinačno odlučuje. Istakao je da bi želio da se nađe sistemsko rješenje koje neće urušiti sistem. Ministar je ostao otvoren za bilo koji predlog i naglasio, da je svaka inicijativa više nego dobrodošla.
U raspravi su učestvovali i poslanici: Izet Bralić, Zorica Kovačević, Janko Vučinić, Neven Gošović, Goran Tuponja kao i predśednik Odbora Zoran Jelić.
Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je usvojio sljedeće zaključke:
1) Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje daje punu podršku invalidima rada druge i treće kategorije;
2) Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje daje punu podršku Radnoj grupi koju su formirali ministarstvo rada i socijalnog staranja i invalidi rada;
3) Odbor će pružiti logističku podršku oko iznalaženja prihvatljivih rješenja;
4) Potrebno je uraditi kvalitetnu analizu invalida koji se nalaze na ZZZ i na Fondu PIO;
5) Kada se budu dobili opipljivi podaci, napraviti još jednu tematsku śednicu Odbora i vidjeti šta je sve urađeno.


Poslanik, prim. dr Izet Bralić, član Odbora, predložio je sljedeće zaključke koje je Odbor usvojio:
1) Invalidi koji su stekli pravo na penziju ne treba da imaju manju penziju od trenutnih primanja;
2) Da se njihova buduća penzijska primanja oslobode doprinosa za Fond PIO;
3) Da se retroaktivno nadoknade sredstva invalidima, njih 35, koji primaju 33 eura, a trebalo je da primaju daleko veće iznose.

Galerija slika