Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. novembar 2013. 14:45

Održana 25. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor śednicu posvetio aktuelnoj situaciji povodom štrajka invalida rada u Bijelom Polju, Rožajama i Mojkovcu

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je današnju śednicu posvetio aktuelnoj situaciji povodom štrajka invalida rada u Bijelom Polju, Rožajama i Mojkovcu. Śednici su prisustvovali predstavnici invalida rada Lazar Knežević, Ešef Salković i Murić Hajran.

Śednici su pored članova Odbora prisustvovali i Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovo Pajović i šefica kabineta ministra rada i socijalnog staranja Bojana Martinović.

U ime invalida rada na śednici je govorio Lazar Knežević, a osnovni zahtjev je - da invalidi rada, sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 godine za žene, steknu pravo na penziju baš kao i oni sa 30 godina staža bez obzira na starost.
Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, je rekao da se problem ne može riješiti štrajkom, već stvarnim razgovorom i dogovorom. Na posljednjem sastanku sa invalidima rada, Ministar je napravio dogovor da se pojedinačno pribavi i dostavi dokumentacija i da se o svakom licu pojedinačno odlučuje. Istakao je da bi želio da se nađe sistemsko rješenje koje neće urušiti sistem. Ministar je ostao otvoren za bilo koji predlog i naglasio, da je svaka inicijativa više nego dobrodošla.
U raspravi su učestvovali i poslanici: Izet Bralić, Zorica Kovačević, Janko Vučinić, Neven Gošović, Goran Tuponja kao i predśednik Odbora Zoran Jelić.
Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je usvojio sljedeće zaključke:
1) Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje daje punu podršku invalidima rada druge i treće kategorije;
2) Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje daje punu podršku Radnoj grupi koju su formirali ministarstvo rada i socijalnog staranja i invalidi rada;
3) Odbor će pružiti logističku podršku oko iznalaženja prihvatljivih rješenja;
4) Potrebno je uraditi kvalitetnu analizu invalida koji se nalaze na ZZZ i na Fondu PIO;
5) Kada se budu dobili opipljivi podaci, napraviti još jednu tematsku śednicu Odbora i vidjeti šta je sve urađeno.


Poslanik, prim. dr Izet Bralić, član Odbora, predložio je sljedeće zaključke koje je Odbor usvojio:
1) Invalidi koji su stekli pravo na penziju ne treba da imaju manju penziju od trenutnih primanja;
2) Da se njihova buduća penzijska primanja oslobode doprinosa za Fond PIO;
3) Da se retroaktivno nadoknade sredstva invalidima, njih 35, koji primaju 33 eura, a trebalo je da primaju daleko veće iznose.