Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 02. decembar 2013. 15:20

Održana 27. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje današnju śednicu posvetio obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Śednici su pored članova Odbora, prisustvovali i učestvovali u raspravi: savjetnica u Ministarstvu zdravlja dr Jasna Sekulić, iz Instituta za javno zdravlje dr Aleksandra Marijanović i programski menadžer CAZAS-a Sanja Šišović.

Predśednik Odbora Zoran Jelić je istakao da je glavna svrha obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije oboljelih, kao i podizanje svijesti. Poznato je da osobe zaražene HIV-om diskriminaciju i stigmu doživljavaju teže od same fizičke komponente bolesti. Takođe, istakao je i svrhu obilježavanja je i upozoravanje javnosti na rizike i opasnosti od HIV-a.

Dr Aleksandra Marijanović Iz Instituta za javno zdravlje, rekla je da su od početka epidemije do danas registrovane 153 osobe inficirane HIV-om (AIDS 81. osoba; HIV pozitivne 72. osobe). Umrlih od AIDS-a je 39–oro. Odnos polova muškarci - žene je 6,6  prema 1 odsto. U Crnoj Gori je u 2013. godini registrovano 11 novih slučajeva. Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlje, u populaciji od 15 do 49. godina, ima 460 osoba sa HIV infekcijom.

U raspravi su učestvovali poslanici: Izet Bralić, Zorica Kovačević, Halil Duković, Janko Vučinić, Goran Tuponja, kao i predśednik Odbora Zoran Jelić. Na kraju śednice je ocijenjeno da je tematska śednica bila vrlo edukativana, a rasprava koja se vodila konstruktivna.

Galerija slika