Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 02. decembar 2013. 15:20

Održana 27. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje današnju śednicu posvetio obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Śednici su pored članova Odbora, prisustvovali i učestvovali u raspravi: savjetnica u Ministarstvu zdravlja dr Jasna Sekulić, iz Instituta za javno zdravlje dr Aleksandra Marijanović i programski menadžer CAZAS-a Sanja Šišović.

Predśednik Odbora Zoran Jelić je istakao da je glavna svrha obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije oboljelih, kao i podizanje svijesti. Poznato je da osobe zaražene HIV-om diskriminaciju i stigmu doživljavaju teže od same fizičke komponente bolesti. Takođe, istakao je i svrhu obilježavanja je i upozoravanje javnosti na rizike i opasnosti od HIV-a.

Dr Aleksandra Marijanović Iz Instituta za javno zdravlje, rekla je da su od početka epidemije do danas registrovane 153 osobe inficirane HIV-om (AIDS 81. osoba; HIV pozitivne 72. osobe). Umrlih od AIDS-a je 39–oro. Odnos polova muškarci - žene je 6,6  prema 1 odsto. U Crnoj Gori je u 2013. godini registrovano 11 novih slučajeva. Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlje, u populaciji od 15 do 49. godina, ima 460 osoba sa HIV infekcijom.

U raspravi su učestvovali poslanici: Izet Bralić, Zorica Kovačević, Halil Duković, Janko Vučinić, Goran Tuponja, kao i predśednik Odbora Zoran Jelić. Na kraju śednice je ocijenjeno da je tematska śednica bila vrlo edukativana, a rasprava koja se vodila konstruktivna.