Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 04. decembar 2013. 17:59

Održana 29. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor održao je 29. śednicu sa sljedećim dnevni redom: Tematska śednica posvećena obilježavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Śednici su pored članova Odbora prisustvovali: dr Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja; Mirjana Đurić savjetnica u ministarstvo rada i socijalnog staranja; Nataša Borović iz Saveza Udruženja paraplegičara Crne Gore; Goran Macanović iz Saveza slijepih Crne Gore; Fadil Mučić iz Saveza civilnih invalida rata; Milisav Korać iz Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”; Danilo Popović iz Saveza gluvih i nagluvih i Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Predstavnici asocijacija koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom su u kraćim izlaganjima iznijeli planove, predloge i inicijative, kao i uspjehe i manjkavosti u oblastima kojima se bave.

Svi predstavnici su ukazali na nedostatke socijalne politike, probleme u zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti lica sa invaliditetom. Ukazali su na nedosljednost implementacije Konvencije o položaju osoba sa invaliditetom. Date su primjedbe u vezi funkcionisanja Fonda za rehabilitaciju i profesionalnu orijentaciju, koje su bile jedinstvene, da taj Fond treba da bude posebna budžetska jedinica koji bi služio invalidima a ne da se sredstva vraćaju u budžet.

Zaključeno je da se uputi zahtjev predsjedniku Skupštine i generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore da se uradi prilazna rampa u Skupštini Crne Gore za nesmetani ulazak u zgradu lica sa invaliditetom.

Rečeno je da invalidi neće socijalnu kozmetiku i puku propagandu, već hoće uslove kako bi bili ravnopravni članovi u društvu, da žive od svoga rada.

Takođe, Odbor je zaključio da sve ideje i predloge oni mogu dostavljati Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i da će isti nastojati da ih u granicama mogućnosti, nesebično podrži.

 

Galerija slika