Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 04. decembar 2013. 17:59

Održana 29. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor održao je 29. śednicu sa sljedećim dnevni redom: Tematska śednica posvećena obilježavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Śednici su pored članova Odbora prisustvovali: dr Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja; Mirjana Đurić savjetnica u ministarstvo rada i socijalnog staranja; Nataša Borović iz Saveza Udruženja paraplegičara Crne Gore; Goran Macanović iz Saveza slijepih Crne Gore; Fadil Mučić iz Saveza civilnih invalida rata; Milisav Korać iz Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”; Danilo Popović iz Saveza gluvih i nagluvih i Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Predstavnici asocijacija koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom su u kraćim izlaganjima iznijeli planove, predloge i inicijative, kao i uspjehe i manjkavosti u oblastima kojima se bave.

Svi predstavnici su ukazali na nedostatke socijalne politike, probleme u zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti lica sa invaliditetom. Ukazali su na nedosljednost implementacije Konvencije o položaju osoba sa invaliditetom. Date su primjedbe u vezi funkcionisanja Fonda za rehabilitaciju i profesionalnu orijentaciju, koje su bile jedinstvene, da taj Fond treba da bude posebna budžetska jedinica koji bi služio invalidima a ne da se sredstva vraćaju u budžet.

Zaključeno je da se uputi zahtjev predsjedniku Skupštine i generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore da se uradi prilazna rampa u Skupštini Crne Gore za nesmetani ulazak u zgradu lica sa invaliditetom.

Rečeno je da invalidi neće socijalnu kozmetiku i puku propagandu, već hoće uslove kako bi bili ravnopravni članovi u društvu, da žive od svoga rada.

Takođe, Odbor je zaključio da sve ideje i predloge oni mogu dostavljati Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i da će isti nastojati da ih u granicama mogućnosti, nesebično podrži.