Odštampajte ovu stranicu
petak, 17. oktobar 2014. 16:55

Održana 60. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio sedam tačaka dnevnog reda

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je na danas održanoj 60. śednici razmotrio sljedeće tačke dnevnog reda:

1. Inicijativa NVO „Euromost“ i predstavnika kolektiva sa śevera;
2. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti;
3. Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević;
4. Amandman na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Emilo Labudović;
5. Amandmani (tri) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Andrija Popović;
6. Amandmani (12) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević; i
7. Inicijativa poslanika Janka Vučinića o zakazivanju śednice o problemima radnika „Ribarstva“ Rijeka Crnojevića.

Śednici Odbora su pored članova Odbora prisustvovali Arijana Vučinić-Nikolić, generalni direktor Direktorata za zapošljavanje i tržište rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja; Ranka Pavićević, savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja; Gorica Savović, pomoćnica ministra zdravlja kao i Almer Mekić, Sadik Klimenta i Svetozar Čabarkapa, podnosioci Inicijative NVO „Euromost“.

NVO „Euromost“ zajedno sa predstavnicima preduzeća sa śevera Crne Gore podnijeli su Inicijativu Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje kojom traže izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Izmjenama bi se omogućilo sticanje prava na penziju svim radnicima sa śevera Crne Gore, koji su zbog privatizacije ostali bez posla, a imaju najmanje 30 godina radnog staža. Na śednici je odlučeno da se upute dopisi Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu finansija i Fondu rada u kojima će se zatražiti podaci o uplaćivanju poreza i doprinosa ovih radnika kao i broj radnika koji mogu ostvariti pravo na penziju. Nakon dobijenih podataka Odbor će zakazati śednicu.

Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti. Predlog Zakona nije dobio potrebnu većinu.

Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević prihvaćen je od predstavnika predlagača Predloga Zakona i on je postao sastavni dio Predloga zakona.

Amandman na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Emilo Labudović predstavnik predlagača Predloga zakona nije prihvatio. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je prihvatio amandman poslanika Emila Labudovića i predlaže Skupštini Crne Gore da isti prihvati.

Amandmani (tri) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Andrija Popović predstavnik predlagača Predloga zakona nije prihvatio. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore nije prihvatio amandmane (tri) poslanika Andrije Popovića i predlaže Skupštini Crne Gore da iste odbije.

Amandmane (12) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević predstavnik predlagača Predloga zakona je prihvatio i isti su postali sastavni dio Predloga Zakona.

Članovi Odbora su podržali Inicijativu poslanika Janka Vučinića da se u narednom periodu održi śednica koja će biti posvećena problemima radnika „Ribarstva“ a.d. Crnojevića.

Galerija slika