Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. oktobar 2014. 16:55

Održana 60. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio sedam tačaka dnevnog reda

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je na danas održanoj 60. śednici razmotrio sljedeće tačke dnevnog reda:

1. Inicijativa NVO „Euromost“ i predstavnika kolektiva sa śevera;
2. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti;
3. Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević;
4. Amandman na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Emilo Labudović;
5. Amandmani (tri) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Andrija Popović;
6. Amandmani (12) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević; i
7. Inicijativa poslanika Janka Vučinića o zakazivanju śednice o problemima radnika „Ribarstva“ Rijeka Crnojevića.

Śednici Odbora su pored članova Odbora prisustvovali Arijana Vučinić-Nikolić, generalni direktor Direktorata za zapošljavanje i tržište rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja; Ranka Pavićević, savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja; Gorica Savović, pomoćnica ministra zdravlja kao i Almer Mekić, Sadik Klimenta i Svetozar Čabarkapa, podnosioci Inicijative NVO „Euromost“.

NVO „Euromost“ zajedno sa predstavnicima preduzeća sa śevera Crne Gore podnijeli su Inicijativu Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje kojom traže izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Izmjenama bi se omogućilo sticanje prava na penziju svim radnicima sa śevera Crne Gore, koji su zbog privatizacije ostali bez posla, a imaju najmanje 30 godina radnog staža. Na śednici je odlučeno da se upute dopisi Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu finansija i Fondu rada u kojima će se zatražiti podaci o uplaćivanju poreza i doprinosa ovih radnika kao i broj radnika koji mogu ostvariti pravo na penziju. Nakon dobijenih podataka Odbor će zakazati śednicu.

Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti. Predlog Zakona nije dobio potrebnu većinu.

Amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević prihvaćen je od predstavnika predlagača Predloga Zakona i on je postao sastavni dio Predloga zakona.

Amandman na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Emilo Labudović predstavnik predlagača Predloga zakona nije prihvatio. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je prihvatio amandman poslanika Emila Labudovića i predlaže Skupštini Crne Gore da isti prihvati.

Amandmani (tri) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je Skupštini Crne Gore podnio poslanik Andrija Popović predstavnik predlagača Predloga zakona nije prihvatio. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore nije prihvatio amandmane (tri) poslanika Andrije Popovića i predlaže Skupštini Crne Gore da iste odbije.

Amandmane (12) na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su podnijeli poslanici Zoran Jelić i Zorica Kovačević predstavnik predlagača Predloga zakona je prihvatio i isti su postali sastavni dio Predloga Zakona.

Članovi Odbora su podržali Inicijativu poslanika Janka Vučinića da se u narednom periodu održi śednica koja će biti posvećena problemima radnika „Ribarstva“ a.d. Crnojevića.