Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 05. novembar 2014. 14:52

Održana 61. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je na danas održanoj śednici razmotrio Inicijativu NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida“.

Śednici Odbora su, pored članova Odbora prisustvovali Ana Krsmanović, pomoćnica ministra finansija i predstavnici vojnih invalida Zoran Kićović i Desimir Hajvaz. Śednici Odbora nijesu prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja iako su bili pozvani.

Članovima Odbora su proslijeđeni Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračko i invalidskoj zaštiti kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju ove nevladine organizacije.

Zoran Kićović, predstavnik vojnih invalida je istakao da, kada se sveobuhvatno sagledaju odredbe Ustava, Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Zakona o obligacionim odnosima, bez obzira što najteži vojni invalidi mogu ostvarivati radne rezultate i zarade u procentu preostalih opštih psihofizičkih i zdravstvenih mogućnosti, a u tom segmentu nikako ne postoji jednakost mogućnosti sa zdravim licima. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju smatra opravdanim i pravno utemeljenim.

Predstavnica ministarstva finansija saopštila je da bi se Predlogom zakona uništila finansijska održivost Fonda PIO.

Poslanik Janko Vučinić, član Odbora podržava Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju vojnih invalida. Takođe, poslanik Vučinić je najavio podnošenje istog. Predlog zakona podržavaju i poslanici Emilo Labudović, Neven Gošović i Izet Bralić.

Galerija slika