Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 05. novembar 2014. 14:52

Održana 61. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je na danas održanoj śednici razmotrio Inicijativu NVO „Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida“.

Śednici Odbora su, pored članova Odbora prisustvovali Ana Krsmanović, pomoćnica ministra finansija i predstavnici vojnih invalida Zoran Kićović i Desimir Hajvaz. Śednici Odbora nijesu prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja iako su bili pozvani.

Članovima Odbora su proslijeđeni Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračko i invalidskoj zaštiti kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju ove nevladine organizacije.

Zoran Kićović, predstavnik vojnih invalida je istakao da, kada se sveobuhvatno sagledaju odredbe Ustava, Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Zakona o obligacionim odnosima, bez obzira što najteži vojni invalidi mogu ostvarivati radne rezultate i zarade u procentu preostalih opštih psihofizičkih i zdravstvenih mogućnosti, a u tom segmentu nikako ne postoji jednakost mogućnosti sa zdravim licima. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju smatra opravdanim i pravno utemeljenim.

Predstavnica ministarstva finansija saopštila je da bi se Predlogom zakona uništila finansijska održivost Fonda PIO.

Poslanik Janko Vučinić, član Odbora podržava Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju vojnih invalida. Takođe, poslanik Vučinić je najavio podnošenje istog. Predlog zakona podržavaju i poslanici Emilo Labudović, Neven Gošović i Izet Bralić.