Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 07. septembar 2014. 00:00

Završena Regionalna parlamentarna konferencija u Budvi

Usvojeni zaključci i preporuke


Regionalna parlamentarna konferencija, na temu „Uloga parlamenata u nadzoru energetskih politika i investiranja u oblasti energetike u zemljama Zapadnog Balkana“, završena je danas, u Budvi. Konferencija je održana u okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, kojom je predśedavao Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju.
Tokom trećeg panela, na temu: „Ulaganja u energetiku u zemljama Zapadnog Balkana. Buduće potrebe i implikacije“, panelista je bio akademik Momir Đurović, predśednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Panelisti u okviru navedene sesije bili su i: Ivan Bošković, VD generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministrastvu ekonomije Crne Gore; Atanasko Tunevski, profesor na Univerzitetu „Sveti Ćiril i Metodije“, Skoplje i Predrag Popovski, profesor na Univerztetu „Sveti Ćiril i Metodije“, Skoplje.
Panelisti četvrte sesije, na temu „Uloga regulatornih tijela i uloga parlamenata u nadzoru nad regulatornim tijelima i energetskim politikama“ bili su: Milenko Čokorilo, predśednik Regulatorne agencije za energetiku Republike Srpske; Enver Halimi, predśedavajući Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Kosova i Branislav Prelević, predśedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku Crne Gore.
Uz poslanika Aleksandra Damjanovića, u radu Konferencije, kao predstavnici Skupštine Crne Gore, učestvovali su i poslanici: Filip Vuković, Almer Kalač i Mladen Bojanić.

Zaključci i preporuke sa Regionalne konferencije o Parlamentarnom nadzoru nad energetskim politikama i ulaganjima u energetiku

Tokom diskusija na Regionalnoj konferenciji održanoj 6-7. septembra 2014. godine, u Budvi, Crna Gora, parlamentarci i eksperti na polju energetike iz zemalja Zapadnog Balkana ukazali su na nekoliko ključnih pitanja:

A. Parlamenti imaju ograničenu ulogu u nadzoru nad ulaganjima u sektor energetike i kontrolu nad energetskim politikama, te postoji potreba za većim angažovanjem parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana oko ovih pitanja.
B. Administrativni i finansijski kapaciteti pojedinačnih zemalja Zapadnog Balkana da privuku investicije u sektor energetike su ograničeni; stoga je zajednički regionalni pristup ulaganjima u ovaj sektor najbolji put za budući razvoj sektora energetike na Zapadanom Balkanu.
C. Uočljivo je kašnjenje u sprovođenju propisa koji proističu iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, te postoji potreba za daljom saradnjom sa Sekretarijatom Energetske zajednice na praćenju implementacije ovih propisa.

Zaključci i preporuke Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije sa Zapadnog Balkana

1. Mreža prepoznaje važnost budućih ulaganja u energetski sektor za razvoj svih zemalja u regionu, a parlamenti zemalja Zapadnog Balkana imaju presudnu ulogu u promovisanju uspostavljanja zajedničkog regionalnog energetskog tržišta i pružanju podrške regionalnim energetskim investicionim projektima.
2. Parlamenti se podstiču da uključe akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, investitore, civilno društvo i druge aktere osim države u aktivnosti nadzora nad energetskim politikama kroz rad nadležnih parlamentarnih odbora.
3. Mreža podstiče parlamente u regionu da se uključe u buduće diskusije prilikom izrade regionalnih dokumenata na polju energetike. Regionalne strategije treba da budu usklađene sa nacionalnim strategijama zemalja Zapadnog Balkana.
4. Mreža podstiče parlamente i parlamentarne odbore da razvijaju kulturu nadzora putem redovnih godišnjih kontrolnih saslušanja vezanih za sprovođenje legislative koja se usvaja kao dio obaveza koje prositiču iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, u saradnji sa nacionalnim regulatornim tijelima.
5. Mreža treba da preuzme izradu programa i materijala za obuku i uloži napore da poslanici i parlamentarno osoblje steknu neophodno znanje i mehanizme za sprovođeje nadzora nad energetskim politikama.

Mreža preporučuje i podržava uspostavljanje Parlamentarne skupštine Energetske zajednice, koja bi okupila poslanike u Evropskom parlamentu i u parlamentima zemalja ugovornica Energetske zajednice.

Po završetku Konferencije predśedavanje Mrežom parlamentarnih odbora od Aleksandra Damjanovića preuzeo je Ervin Koci, poslanik Parlamenta Albanije i najavio održavanje sljedeće regionalne konferencije u februaru 2015. godine u Albaniji.

Galerija slika