Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 07. septembar 2014. 00:00

Završena Regionalna parlamentarna konferencija u Budvi

Usvojeni zaključci i preporuke


Regionalna parlamentarna konferencija, na temu „Uloga parlamenata u nadzoru energetskih politika i investiranja u oblasti energetike u zemljama Zapadnog Balkana“, završena je danas, u Budvi. Konferencija je održana u okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana, kojom je predśedavao Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju.
Tokom trećeg panela, na temu: „Ulaganja u energetiku u zemljama Zapadnog Balkana. Buduće potrebe i implikacije“, panelista je bio akademik Momir Đurović, predśednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Panelisti u okviru navedene sesije bili su i: Ivan Bošković, VD generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministrastvu ekonomije Crne Gore; Atanasko Tunevski, profesor na Univerzitetu „Sveti Ćiril i Metodije“, Skoplje i Predrag Popovski, profesor na Univerztetu „Sveti Ćiril i Metodije“, Skoplje.
Panelisti četvrte sesije, na temu „Uloga regulatornih tijela i uloga parlamenata u nadzoru nad regulatornim tijelima i energetskim politikama“ bili su: Milenko Čokorilo, predśednik Regulatorne agencije za energetiku Republike Srpske; Enver Halimi, predśedavajući Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Kosova i Branislav Prelević, predśedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku Crne Gore.
Uz poslanika Aleksandra Damjanovića, u radu Konferencije, kao predstavnici Skupštine Crne Gore, učestvovali su i poslanici: Filip Vuković, Almer Kalač i Mladen Bojanić.

Zaključci i preporuke sa Regionalne konferencije o Parlamentarnom nadzoru nad energetskim politikama i ulaganjima u energetiku

Tokom diskusija na Regionalnoj konferenciji održanoj 6-7. septembra 2014. godine, u Budvi, Crna Gora, parlamentarci i eksperti na polju energetike iz zemalja Zapadnog Balkana ukazali su na nekoliko ključnih pitanja:

A. Parlamenti imaju ograničenu ulogu u nadzoru nad ulaganjima u sektor energetike i kontrolu nad energetskim politikama, te postoji potreba za većim angažovanjem parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana oko ovih pitanja.
B. Administrativni i finansijski kapaciteti pojedinačnih zemalja Zapadnog Balkana da privuku investicije u sektor energetike su ograničeni; stoga je zajednički regionalni pristup ulaganjima u ovaj sektor najbolji put za budući razvoj sektora energetike na Zapadanom Balkanu.
C. Uočljivo je kašnjenje u sprovođenju propisa koji proističu iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, te postoji potreba za daljom saradnjom sa Sekretarijatom Energetske zajednice na praćenju implementacije ovih propisa.

Zaključci i preporuke Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije sa Zapadnog Balkana

1. Mreža prepoznaje važnost budućih ulaganja u energetski sektor za razvoj svih zemalja u regionu, a parlamenti zemalja Zapadnog Balkana imaju presudnu ulogu u promovisanju uspostavljanja zajedničkog regionalnog energetskog tržišta i pružanju podrške regionalnim energetskim investicionim projektima.
2. Parlamenti se podstiču da uključe akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, investitore, civilno društvo i druge aktere osim države u aktivnosti nadzora nad energetskim politikama kroz rad nadležnih parlamentarnih odbora.
3. Mreža podstiče parlamente u regionu da se uključe u buduće diskusije prilikom izrade regionalnih dokumenata na polju energetike. Regionalne strategije treba da budu usklađene sa nacionalnim strategijama zemalja Zapadnog Balkana.
4. Mreža podstiče parlamente i parlamentarne odbore da razvijaju kulturu nadzora putem redovnih godišnjih kontrolnih saslušanja vezanih za sprovođenje legislative koja se usvaja kao dio obaveza koje prositiču iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, u saradnji sa nacionalnim regulatornim tijelima.
5. Mreža treba da preuzme izradu programa i materijala za obuku i uloži napore da poslanici i parlamentarno osoblje steknu neophodno znanje i mehanizme za sprovođeje nadzora nad energetskim politikama.

Mreža preporučuje i podržava uspostavljanje Parlamentarne skupštine Energetske zajednice, koja bi okupila poslanike u Evropskom parlamentu i u parlamentima zemalja ugovornica Energetske zajednice.

Po završetku Konferencije predśedavanje Mrežom parlamentarnih odbora od Aleksandra Damjanovića preuzeo je Ervin Koci, poslanik Parlamenta Albanije i najavio održavanje sljedeće regionalne konferencije u februaru 2015. godine u Albaniji.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker