Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 20. april 2015. 14:54

Delegacija Skupštine na sastanku predśedavajućih odborima za ekonomska i digitalna pitanja u Rigi

Teme: „Resursi digitalne ekonomije”, “Sigurnost i privatnost u digitalnom prostoru” i “Obrazovanje i zapošljavanje u digitalnoj ekonomiji”

19. i 20. april 2015. godine

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, mr Aleksandar Damjanović i član Odbora Veljko Zarubica, učestvovali su na sastanku predśedavajućih odborima za ekonomska i digitalna pitanja, organizovanom u okviru parlamentarne dimenzije polugodišnjeg predśedavanja Letonije Savjetom Evropske unije, u Rigi.  

Na početku sastanka prisutnima su se obratiliGundaras Daudze, zamjenik predśednika Parlamenta Letonije, Edgars Tavars, parlamentarni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i regionalnog razvoja i Romans Naudinš, predśednik Odbora za ekonomiju, poljoprivredu, životnu sredinu i regionalnu politiku Parlamenta Republike Letonije.

Sastankom, koji je obuhvatio tri sesije, predśedavali su Romans Naudinš, predśednik i Edvards Smiltens, sekretar Odbora za ekonomiju, poljoprivredu, životnu sredinu i regionalnu politiku Parlamenta Letonije.

Panelisti prve sesije, na temu „Resursi digitalne ekonomije”, bili su:Arnis Daugulis, zamjenik državnog sekretara za Informaciono komunikacione tehnologije i elektronsku Upravu u Ministarstvu zaštite životne sredine i regionalnog razvoja Letonije, Bernd Becker, predśednik EuroCloud Evropa i Juris Gulbis, izvršni direktor i predśednik upravnog odbora Letonskog telekoma. Tokom navedene sesije potenciran je značaj korišćenja digitalnih potencijala („big data i cloud computing“) za razvoj Evropske unije i ukazano je da ekonomija orijentisana na upravljanje podacima i digitalna ekonomija imaju stratešku vrijednost za zemlje članice EU, te da inovativna upotreba „big data“ može povećati produktivnost EU. Istaknuto je da je potrebno ustanoviti jedinstven i liberalan pravni okvir, kako bi se stvorili preduslovi za razvoj digitalne ekonomije, za nove investicije, jednake šanse za sve učesnike, kako bi se u punoj mjeri iskoristile prednosti koje nudi jedinstveno tržište.

Tokom druge sesije, koja se odnosila na sigurnost i privatnost u digitalnom prostoru, govorili su: Zoran Stančić, zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata komunikacionih mreža, sadržaja i tehnologija Evropske komisije, Andris Ambainis, profesor na Fakultetu za fiziku i matematiku, Univerziteta Letonije i Marija Lauristin, članica Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog Parlamenta. Istaknuto je da ubrzan razvoj tehnologije pokreće niz pitanja vezanih za bezbjednost i privatnost podataka, kao i da je važno da se obezbijede jedinstvene odredbe i kriterijumi u EU, te da je u toku izrada Direktive o mjerama osiguranja viskokog nivoa kvaliteta informacione bezbjednosti kako bi se, između ostalog, obezbijedila pouzdanost digitalnih transakcija. Navedena direktiva bi trebala da bude gotova do kraja godine.

Oobrazovanju i zapošljavanju u digitalnoj ekonomiji, u okviru treće sesije sastanka panelisti su bili:Dana Reizniece-Ozola, ministarka ekonomije Republike Letonije, Dervla O ' Neill, menadžerka za poslovanje i komunikaciju Akademije digitalnih vještina - Digital Hub iMartinš Kalis, izvršni direktor programa - Mission Possible. Tokom navedene sesije potenciran je značaj informacionih tehnologija za sistem obrazovanja i naglašena potreba prilagođavanja znanja i vještina potrebama tržišta rada.

 

Crnogorski predstavnici su imali aktivno učešće u debati tokom sastanka.

 

 

 

Galerija slika