Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 20. april 2015. 14:54

Delegacija Skupštine na sastanku predśedavajućih odborima za ekonomska i digitalna pitanja u Rigi

Teme: „Resursi digitalne ekonomije”, “Sigurnost i privatnost u digitalnom prostoru” i “Obrazovanje i zapošljavanje u digitalnoj ekonomiji”

19. i 20. april 2015. godine

Predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, mr Aleksandar Damjanović i član Odbora Veljko Zarubica, učestvovali su na sastanku predśedavajućih odborima za ekonomska i digitalna pitanja, organizovanom u okviru parlamentarne dimenzije polugodišnjeg predśedavanja Letonije Savjetom Evropske unije, u Rigi.  

Na početku sastanka prisutnima su se obratiliGundaras Daudze, zamjenik predśednika Parlamenta Letonije, Edgars Tavars, parlamentarni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i regionalnog razvoja i Romans Naudinš, predśednik Odbora za ekonomiju, poljoprivredu, životnu sredinu i regionalnu politiku Parlamenta Republike Letonije.

Sastankom, koji je obuhvatio tri sesije, predśedavali su Romans Naudinš, predśednik i Edvards Smiltens, sekretar Odbora za ekonomiju, poljoprivredu, životnu sredinu i regionalnu politiku Parlamenta Letonije.

Panelisti prve sesije, na temu „Resursi digitalne ekonomije”, bili su:Arnis Daugulis, zamjenik državnog sekretara za Informaciono komunikacione tehnologije i elektronsku Upravu u Ministarstvu zaštite životne sredine i regionalnog razvoja Letonije, Bernd Becker, predśednik EuroCloud Evropa i Juris Gulbis, izvršni direktor i predśednik upravnog odbora Letonskog telekoma. Tokom navedene sesije potenciran je značaj korišćenja digitalnih potencijala („big data i cloud computing“) za razvoj Evropske unije i ukazano je da ekonomija orijentisana na upravljanje podacima i digitalna ekonomija imaju stratešku vrijednost za zemlje članice EU, te da inovativna upotreba „big data“ može povećati produktivnost EU. Istaknuto je da je potrebno ustanoviti jedinstven i liberalan pravni okvir, kako bi se stvorili preduslovi za razvoj digitalne ekonomije, za nove investicije, jednake šanse za sve učesnike, kako bi se u punoj mjeri iskoristile prednosti koje nudi jedinstveno tržište.

Tokom druge sesije, koja se odnosila na sigurnost i privatnost u digitalnom prostoru, govorili su: Zoran Stančić, zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata komunikacionih mreža, sadržaja i tehnologija Evropske komisije, Andris Ambainis, profesor na Fakultetu za fiziku i matematiku, Univerziteta Letonije i Marija Lauristin, članica Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog Parlamenta. Istaknuto je da ubrzan razvoj tehnologije pokreće niz pitanja vezanih za bezbjednost i privatnost podataka, kao i da je važno da se obezbijede jedinstvene odredbe i kriterijumi u EU, te da je u toku izrada Direktive o mjerama osiguranja viskokog nivoa kvaliteta informacione bezbjednosti kako bi se, između ostalog, obezbijedila pouzdanost digitalnih transakcija. Navedena direktiva bi trebala da bude gotova do kraja godine.

Oobrazovanju i zapošljavanju u digitalnoj ekonomiji, u okviru treće sesije sastanka panelisti su bili:Dana Reizniece-Ozola, ministarka ekonomije Republike Letonije, Dervla O ' Neill, menadžerka za poslovanje i komunikaciju Akademije digitalnih vještina - Digital Hub iMartinš Kalis, izvršni direktor programa - Mission Possible. Tokom navedene sesije potenciran je značaj informacionih tehnologija za sistem obrazovanja i naglašena potreba prilagođavanja znanja i vještina potrebama tržišta rada.

 

Crnogorski predstavnici su imali aktivno učešće u debati tokom sastanka.

 

 

 

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker