Odštampajte ovu stranicu
utorak, 28. april 2015. 16:00

U nastavku XVII Cetinjskog parlamentarnog foruma održane tri sesije

U nastavku XVII Cetinjskog parlamentarnog foruma posvećenog temi ‘’Ljudska prava i rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti i odbrane’’, koji je počeo danas na Cetinju, održane su tri sesije.

Prvom sesijom na temu „Ljudska prava i osnovne slobode za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga“ moderirao je predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Mevludin Nuhodžić. U okviru sesije govorili su i Bauke Snoep iz Centra za evropske bezbednosne studije (CESS) iz Holandije i Jan Haukaas, specijalni savjetnik direktora OSCE ODIHR / predstavnika u Beču.

Moderator na temu „Rodna ravnopravnost i upravljanje sektorom bezbjednosti i njegova reforma“ bila je predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak. Dobrom funkcionisanju institucija i uspostavljanju većeg povjerenja u sektor bezbjednosti doprinosi i veća zastupljenost žena, jer se smatra da se zastupljenost jednog pola negativno odražava na društveni i ekonomski razvitak, potencijalno ugrožavajući vladavinu prava, istakla je Drobnjak. Apostrofirala je da je veće prisustvo žena u institucijama sektora bezbjednosti je dokaz o postojanju inkluzivog društva i poštovanju osnovnih aspekata sektora bezbjednosti. Na navedenoj sesiji izlagali su ambasadorka Miroslava Beham, viša savjetnica za rodna pitanja u Sekretarijatu OEBS-a i dr Ivan Zveržhanovski, koordinator u programu SEESAC-a, Razvojni program Ujedinjenih nacija (Regionalni pristup integraciji rodne prespektive u procesima SSR/G).

U okviru treće sesije „Viđenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga u JIE: Zakonodavni i institucionalni okvir, obuke iz oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u praksi“, kojom je moderirao predśednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, učesnici skupa su diskutovali o situaciji u pogledu ljudskih prava za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga u regionu, kao i o izuzecima, odnosno ograničenjima s tim u vezi. Takođe, razmijenjena su mišljenja o mahanizmima žalbi i postojanju institucije Ombudsmana za bezbjednosne snage kada je rodna ravnopravnost u pitanju.

XVII sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma, koji je ove godine okupio više od pedeset parlamentaraca iz regiona organizuje Skupština Crne Gore, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Forum nastavlja sa radom śutra sesijom na temu „Put naprijed: Racionalizacija opštih politika sektora bezbjednosti po pitanju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti; programi obuka i nastavni planovi obrazovanja“.

Galerija slika