Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 28. april 2015. 16:00

U nastavku XVII Cetinjskog parlamentarnog foruma održane tri sesije

U nastavku XVII Cetinjskog parlamentarnog foruma posvećenog temi ‘’Ljudska prava i rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti i odbrane’’, koji je počeo danas na Cetinju, održane su tri sesije.

Prvom sesijom na temu „Ljudska prava i osnovne slobode za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga“ moderirao je predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Mevludin Nuhodžić. U okviru sesije govorili su i Bauke Snoep iz Centra za evropske bezbednosne studije (CESS) iz Holandije i Jan Haukaas, specijalni savjetnik direktora OSCE ODIHR / predstavnika u Beču.

Moderator na temu „Rodna ravnopravnost i upravljanje sektorom bezbjednosti i njegova reforma“ bila je predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak. Dobrom funkcionisanju institucija i uspostavljanju većeg povjerenja u sektor bezbjednosti doprinosi i veća zastupljenost žena, jer se smatra da se zastupljenost jednog pola negativno odražava na društveni i ekonomski razvitak, potencijalno ugrožavajući vladavinu prava, istakla je Drobnjak. Apostrofirala je da je veće prisustvo žena u institucijama sektora bezbjednosti je dokaz o postojanju inkluzivog društva i poštovanju osnovnih aspekata sektora bezbjednosti. Na navedenoj sesiji izlagali su ambasadorka Miroslava Beham, viša savjetnica za rodna pitanja u Sekretarijatu OEBS-a i dr Ivan Zveržhanovski, koordinator u programu SEESAC-a, Razvojni program Ujedinjenih nacija (Regionalni pristup integraciji rodne prespektive u procesima SSR/G).

U okviru treće sesije „Viđenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga u JIE: Zakonodavni i institucionalni okvir, obuke iz oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u praksi“, kojom je moderirao predśednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, učesnici skupa su diskutovali o situaciji u pogledu ljudskih prava za pripadnike bezbjednosnih i oružanih snaga u regionu, kao i o izuzecima, odnosno ograničenjima s tim u vezi. Takođe, razmijenjena su mišljenja o mahanizmima žalbi i postojanju institucije Ombudsmana za bezbjednosne snage kada je rodna ravnopravnost u pitanju.

XVII sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma, koji je ove godine okupio više od pedeset parlamentaraca iz regiona organizuje Skupština Crne Gore, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Forum nastavlja sa radom śutra sesijom na temu „Put naprijed: Racionalizacija opštih politika sektora bezbjednosti po pitanju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti; programi obuka i nastavni planovi obrazovanja“.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker