Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 26. novembar 2015. 15:44

Regionalna parlamentarna konferencija na Jahorini – prvi dan

Učesnici diskutovali o napretku država Zapadnog Balkana na putu ka EU, kontroli korišćenja IPA sredstava, kao i o potrebi unapređenja kontrole trošenja javnih sredstava

Na Jahorini je danas počela regionalna parlamentarna konferencija na temu „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: postignuća i perspektive“, na kojoj učestvuje oko 30 parlamentaraca iz šest parlamenata država regiona, među kojima je i delegacija Skupštine Crne Gore.

Uvodno izlaganje dao je Emil Atanasovski, direktor programa za Zapadni Balkan Vestminsterske fondacije za demokratiju, koji je predstavio rad Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana u posljednje tri godine, te istakao da će se u narednom periodu Mreža fokusirati na pitanja kontrole korišćenja sredstava iz IPA II programa i snažnijeg parlamentarnog nadzora budžeta.

Na prvoj panel diskusiji na temu „Izvještaji EU o napretku za 2015. godinu i fondovi IPA II: gdje smo i kakve su mogućnosti?“, govorili su Mitar Kujundžić, zamjenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji iz Srbije, Gordan Georgijev, bivši poslanik Sobranja Makedonije i Momčilo Radulović, predśednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori. Učesnici su diskutovali o neophodnim reformskim koracima za dalji napredak država Zapadnog Balkana ka EU, te dali osvrt na trenutne izazove sa kojima se Unija suočava, poput izbjegličke krize i terorističkih napada. Izražena je saglasnost da dogovor sa Bečkog samita o zajedničkim infrastrukturnim projektima predstavlja snažan podsticaj regionalnoj saradnji. Takođe, istaknuto je da parlamenti treba snažnije da se posvete nadzoru IPA projekata u novoj finansijskoj perspektivi.

Druga panel diskusija bila je posvećena temi „Ka otvorenom budžetskom procesu i jačem finansijskom nadzoru“, a govorili su Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Veroljub Arsić, predśednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, Predrag Kožul, predśedavajući Odbora za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Igor Radojičić, poslanik Narodne skupštine Republike Srpske i Marjančo Nikolov, predśednik Odbora za budžet i finansije Sobranja Makedonije. Učesnici su predstavili različita iskustva u pogledu revizije trošenja javnih sredstava, te mogućnosti za jačanje uloge parlamentarnih odbora. Takođe, istaknuta je važnost fiskalne discipline, fiskalne kontrole i transparentnosti kreiranja budžeta.

Konferenciju organizuju Vestminsterska fondacija za demokratiju i Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine predśednik i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović i Almer Kalač i članovi Odbora za evropske integracije Šefkija Murić i Danko Šarančić.

Galerija slika