Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. novembar 2015. 15:44

Regionalna parlamentarna konferencija na Jahorini – prvi dan

Učesnici diskutovali o napretku država Zapadnog Balkana na putu ka EU, kontroli korišćenja IPA sredstava, kao i o potrebi unapređenja kontrole trošenja javnih sredstava

Na Jahorini je danas počela regionalna parlamentarna konferencija na temu „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: postignuća i perspektive“, na kojoj učestvuje oko 30 parlamentaraca iz šest parlamenata država regiona, među kojima je i delegacija Skupštine Crne Gore.

Uvodno izlaganje dao je Emil Atanasovski, direktor programa za Zapadni Balkan Vestminsterske fondacije za demokratiju, koji je predstavio rad Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana u posljednje tri godine, te istakao da će se u narednom periodu Mreža fokusirati na pitanja kontrole korišćenja sredstava iz IPA II programa i snažnijeg parlamentarnog nadzora budžeta.

Na prvoj panel diskusiji na temu „Izvještaji EU o napretku za 2015. godinu i fondovi IPA II: gdje smo i kakve su mogućnosti?“, govorili su Mitar Kujundžić, zamjenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji iz Srbije, Gordan Georgijev, bivši poslanik Sobranja Makedonije i Momčilo Radulović, predśednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori. Učesnici su diskutovali o neophodnim reformskim koracima za dalji napredak država Zapadnog Balkana ka EU, te dali osvrt na trenutne izazove sa kojima se Unija suočava, poput izbjegličke krize i terorističkih napada. Izražena je saglasnost da dogovor sa Bečkog samita o zajedničkim infrastrukturnim projektima predstavlja snažan podsticaj regionalnoj saradnji. Takođe, istaknuto je da parlamenti treba snažnije da se posvete nadzoru IPA projekata u novoj finansijskoj perspektivi.

Druga panel diskusija bila je posvećena temi „Ka otvorenom budžetskom procesu i jačem finansijskom nadzoru“, a govorili su Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, Veroljub Arsić, predśednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, Predrag Kožul, predśedavajući Odbora za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Igor Radojičić, poslanik Narodne skupštine Republike Srpske i Marjančo Nikolov, predśednik Odbora za budžet i finansije Sobranja Makedonije. Učesnici su predstavili različita iskustva u pogledu revizije trošenja javnih sredstava, te mogućnosti za jačanje uloge parlamentarnih odbora. Takođe, istaknuta je važnost fiskalne discipline, fiskalne kontrole i transparentnosti kreiranja budžeta.

Konferenciju organizuju Vestminsterska fondacija za demokratiju i Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine predśednik i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović i Almer Kalač i članovi Odbora za evropske integracije Šefkija Murić i Danko Šarančić.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker