Odštampajte ovu stranicu
petak, 27. novembar 2015. 14:12

Završena regionalna parlamentarna konferencija na Jahorini

Parlamentarci istakli značaj regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, te pohvalili ostvarene rezultate rada Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC)

Regionalna parlamentarna konferencija na temu „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: postignuća i perspektive“, završena je danas na Jahorini. Na konferenciji je učestvovalo oko 30 parlamentaraca iz šest parlamenata država regiona, među kojima je bila i delegacija Skupštine Crne Gore.

Drugog dana konferencije, treća panel diskusija bila je posvećena temi „Kako parlamenti mogu da sarađuju sa izvršnom vlašću u sprovođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende“, a govorili su Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije i Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, dok je moderirao Borislav Borenović, predśednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Učesnici su diskutovali o zaključcima sa Bečkog samita, na kojem je dogovoreno finansiranje paketa regionalnih infrastrukturnih projekata u iznosu od 600 miliona eura. U tom smislu, istaknuto je da Berlinski proces i Bečki samit predstavljaju ključni podsticaj razvoju saradnje u regionu, ali i da države Zapadnog Balkana treba da budu svjesne važnosti održanja mira, saradnje i dobrosuśedskih odnosa. U ime Skupštine Crne Gore, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović ukazao je na značajan angažman ministra Crnadaka na rješavanju pitanja Sutorine, koje je nepotrebno opteretilo odlične odnose Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te pozdravio ratifikaciju Ugovora o državnoj granici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na četvrtoj panel diskusiji na temu „NPC: od 2012. godine do danas, šta smo uradili i šta još možemo da uradimo u narednom periodu?“, govorili su Emil Atanasovski, direktor Programa za Zapadni Balkan Vestminsterske fondacije za demokratiju, Mira Grgić, predśedavajuća Borda Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC) iz Parlamenta Federacije BiH i Vladimir Marinković, potpredśednik Narodne skupštine Republike Srbije. Panelisti su predstavili dosadašnji rad Mreže, te izložili plan aktivnosti u sljedećem trogodišnjem periodu. Parlamentarci su pohvalili aktivnosti Mreže, te istakli nadu da će saradnja biti još intenzivnija u narednom periodu.

Na kraju konferencije, usvojeni su zaključci i preporuke kojima se, između ostalog, parlamenti pozivaju na sprovođenje intenzivnijeg nadzora nad trošenjem IPA fondova, pozdravlja uspostavljanje budžetske kancelarije u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao primjer dobre prakse parlamentarnog budžetskog nadzora, koji treba da bude u fokusu ostalih parlamenata iz regiona, naglašava značaj saradnje na definisanju zajedničke metodologije za prioritizaciju projekata koji su predviđeni zaključcima sa Bečkog samita i upućuje na povećanje nadzora parlamenata nad realizacijom strateških projekata iz Berlinskog procesa.

Konferenciju su organizovali Vestminsterska fondacija za demokratiju i Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC). Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su predśednik i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović i Almer Kalač i članovi Odbora za evropske integracije Šefkija Murić i Danko Šarančić.

Galerija slika