Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. novembar 2015. 14:12

Završena regionalna parlamentarna konferencija na Jahorini

Parlamentarci istakli značaj regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, te pohvalili ostvarene rezultate rada Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC)

Regionalna parlamentarna konferencija na temu „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: postignuća i perspektive“, završena je danas na Jahorini. Na konferenciji je učestvovalo oko 30 parlamentaraca iz šest parlamenata država regiona, među kojima je bila i delegacija Skupštine Crne Gore.

Drugog dana konferencije, treća panel diskusija bila je posvećena temi „Kako parlamenti mogu da sarađuju sa izvršnom vlašću u sprovođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende“, a govorili su Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije i Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, dok je moderirao Borislav Borenović, predśednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Učesnici su diskutovali o zaključcima sa Bečkog samita, na kojem je dogovoreno finansiranje paketa regionalnih infrastrukturnih projekata u iznosu od 600 miliona eura. U tom smislu, istaknuto je da Berlinski proces i Bečki samit predstavljaju ključni podsticaj razvoju saradnje u regionu, ali i da države Zapadnog Balkana treba da budu svjesne važnosti održanja mira, saradnje i dobrosuśedskih odnosa. U ime Skupštine Crne Gore, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović ukazao je na značajan angažman ministra Crnadaka na rješavanju pitanja Sutorine, koje je nepotrebno opteretilo odlične odnose Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te pozdravio ratifikaciju Ugovora o državnoj granici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na četvrtoj panel diskusiji na temu „NPC: od 2012. godine do danas, šta smo uradili i šta još možemo da uradimo u narednom periodu?“, govorili su Emil Atanasovski, direktor Programa za Zapadni Balkan Vestminsterske fondacije za demokratiju, Mira Grgić, predśedavajuća Borda Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC) iz Parlamenta Federacije BiH i Vladimir Marinković, potpredśednik Narodne skupštine Republike Srbije. Panelisti su predstavili dosadašnji rad Mreže, te izložili plan aktivnosti u sljedećem trogodišnjem periodu. Parlamentarci su pohvalili aktivnosti Mreže, te istakli nadu da će saradnja biti još intenzivnija u narednom periodu.

Na kraju konferencije, usvojeni su zaključci i preporuke kojima se, između ostalog, parlamenti pozivaju na sprovođenje intenzivnijeg nadzora nad trošenjem IPA fondova, pozdravlja uspostavljanje budžetske kancelarije u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao primjer dobre prakse parlamentarnog budžetskog nadzora, koji treba da bude u fokusu ostalih parlamenata iz regiona, naglašava značaj saradnje na definisanju zajedničke metodologije za prioritizaciju projekata koji su predviđeni zaključcima sa Bečkog samita i upućuje na povećanje nadzora parlamenata nad realizacijom strateških projekata iz Berlinskog procesa.

Konferenciju su organizovali Vestminsterska fondacija za demokratiju i Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC). Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su predśednik i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović i Almer Kalač i članovi Odbora za evropske integracije Šefkija Murić i Danko Šarančić.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker