Odštampajte ovu stranicu
petak, 29. novembar 2013. 15:03

Susret Davidović – Manjaguanjo

Razmotrene mogućnosti dalje saradnje Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović primio je danas Liu Manjaguanjo (Magnaguagno), šeficu programa Misije OEBS-a u Crnoj Gori za demokratizaciju. Sagovornici su razgovarali o mogućnostima nastavka saradnje Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a, kao i modelima buduće podrške OEBS-a.
Na sastanku je istaknuta dosadašnja uspješna saradnja dviju strana i zaključeno da postoji dovoljno prostora za njen nastavak. U tom smislu, Manjaguanjo je iskazala spremnost Misije da pruži podršku Skupštini za definisane oblasti, posebno za jačanje nadzorne uloge parlamenta i unapređenje rada radnih tijela.
Generalni sekretar je informisao sagovornicu o najvažnijim izmjenama u radu Skupštine Crne Gore tokom prethodnih godina, koje su uvedene sa ciljem daljeg jačanja nadzora, kroz uspostavljanje prakse redovnog razmatranja primjene zakona, stanja u određenim oblastima i praćenje sprovođenja zaključaka od strane odbora. Uvođenjem redovnog planiranja na različitim nivoima omogućeno je da se rad parlamenta i radnih tijela usmjeri na prioritetne oblasti, a zatim i sistematizovano prati. Takođe, bilo je riječi i o ulozi Skupštine Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i proširenim nadležnostima matičnih odbora u praćenju i ocjenjivanju usklađenosti zakona sa pravnom tekovinom Evropske unije.
Sagovornici su razgovarali i o jačanju administrativnih kapaciteta Službe Skupštine, prije svega kroz unapređivanje stručne podrške poslanicima, analizu usklađenosti zakonodavstva, učešće u radnim grupama za pripremu pregovora i razvoj istraživačkog odsjeka. Razmotreni su modeli podrške za implementaciju projekata kojima će Služba Skupštine u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju, kao što su projekti e-parlamenta, direktnog prenosa śednica radnih tijela, kao i dalje realizacije projekta ,,Demokratskih radionica''.
Generalni sekretar izrazio je zahvalnost na podršci u pripremi Parlamentarnog pojmovnika, koja je u toku, kao i na ukupnoj dosadašnjoj podršci Misije OEBS-a.

Galerija slika