Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 29. novembar 2013. 15:03

Susret Davidović – Manjaguanjo

Razmotrene mogućnosti dalje saradnje Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović primio je danas Liu Manjaguanjo (Magnaguagno), šeficu programa Misije OEBS-a u Crnoj Gori za demokratizaciju. Sagovornici su razgovarali o mogućnostima nastavka saradnje Skupštine Crne Gore i Misije OEBS-a, kao i modelima buduće podrške OEBS-a.
Na sastanku je istaknuta dosadašnja uspješna saradnja dviju strana i zaključeno da postoji dovoljno prostora za njen nastavak. U tom smislu, Manjaguanjo je iskazala spremnost Misije da pruži podršku Skupštini za definisane oblasti, posebno za jačanje nadzorne uloge parlamenta i unapređenje rada radnih tijela.
Generalni sekretar je informisao sagovornicu o najvažnijim izmjenama u radu Skupštine Crne Gore tokom prethodnih godina, koje su uvedene sa ciljem daljeg jačanja nadzora, kroz uspostavljanje prakse redovnog razmatranja primjene zakona, stanja u određenim oblastima i praćenje sprovođenja zaključaka od strane odbora. Uvođenjem redovnog planiranja na različitim nivoima omogućeno je da se rad parlamenta i radnih tijela usmjeri na prioritetne oblasti, a zatim i sistematizovano prati. Takođe, bilo je riječi i o ulozi Skupštine Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i proširenim nadležnostima matičnih odbora u praćenju i ocjenjivanju usklađenosti zakona sa pravnom tekovinom Evropske unije.
Sagovornici su razgovarali i o jačanju administrativnih kapaciteta Službe Skupštine, prije svega kroz unapređivanje stručne podrške poslanicima, analizu usklađenosti zakonodavstva, učešće u radnim grupama za pripremu pregovora i razvoj istraživačkog odsjeka. Razmotreni su modeli podrške za implementaciju projekata kojima će Služba Skupštine u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju, kao što su projekti e-parlamenta, direktnog prenosa śednica radnih tijela, kao i dalje realizacije projekta ,,Demokratskih radionica''.
Generalni sekretar izrazio je zahvalnost na podršci u pripremi Parlamentarnog pojmovnika, koja je u toku, kao i na ukupnoj dosadašnjoj podršci Misije OEBS-a.