Odštampajte ovu stranicu
petak, 21. februar 2014. 16:53

Susret generalnih sekretara Skupštine Crne Gore i Parlamenta Kosova

Razmijenjena mišljenja o pitanjima od značaja za rad parlamentarne administracije

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović informisao je generalnog sekretara Parlamenta Kosova Ismeta Krasnićija i njegove saradnike o izmjenama u strukturi i načinu rada Službe Skupštine koje su prethodnih godina sprovodene u cilju jačanja stručne podrške poslanicima. Pored izmjena Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, poseban značaj u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta Skupštine imalo je donošenje strateških dokumenata kojim su prepoznate potrebe za daljim usavršavanjem i unapređenjem rada Službe Skupštine.

Davidović je istakao da se posebna pažnja stalno posvećuje unapređivanju planiranja rada parlamenta, uključujući i donošenju godišnjeg plana zakonodavnog rada, Akcionog plana za jačanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine, Kalendara aktivnosti, kao i godišnjih planova rada radnih tijela Skupštine.

Na današnjem sastanku dva sekretara razmijenili su iskustva i mišljenja o otvorenosti i transparentnosti parlamentarnog rada, kao i značaju jačanja veza zakonodavne vlasti sa građanima. S tim u vezi, generalni sekretar Parlamenta Kosova i njegovi saradnici upoznati su sa programom „Otvoreni parlament“ u okviru kojeg se organizuju pośete Skupštini Crne Gore, Dječiji parlament, izložbe i drugi slični događaji koji za cilj imaju informisanje građana o radu Skupštine.

Goste iz Prištine posebno je interesovalo sprovođenje projekta Demokratskih radionica u okviru kojih učenici osnovnih škola stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, usvajanju i primjeni zakona.

Pored sastanka sa generalnim sekretarom, u okviru pośete Skupštini Crne Gore, predstavnici Službe Parlamenta Kosova obišli su demokratsku radionicu na temu „Demokratija i parlament“ u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Blažo Jakov Orlandić“ iz Bara. U Skupštini Crne Gore za njih je organizovana i kratka prezentacija projekta na kojem je prikazan i promotivni video o Demokratskim radionicama.

Galerija slika