Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 21. februar 2014. 16:53

Susret generalnih sekretara Skupštine Crne Gore i Parlamenta Kosova

Razmijenjena mišljenja o pitanjima od značaja za rad parlamentarne administracije

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović informisao je generalnog sekretara Parlamenta Kosova Ismeta Krasnićija i njegove saradnike o izmjenama u strukturi i načinu rada Službe Skupštine koje su prethodnih godina sprovodene u cilju jačanja stručne podrške poslanicima. Pored izmjena Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, poseban značaj u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta Skupštine imalo je donošenje strateških dokumenata kojim su prepoznate potrebe za daljim usavršavanjem i unapređenjem rada Službe Skupštine.

Davidović je istakao da se posebna pažnja stalno posvećuje unapređivanju planiranja rada parlamenta, uključujući i donošenju godišnjeg plana zakonodavnog rada, Akcionog plana za jačanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine, Kalendara aktivnosti, kao i godišnjih planova rada radnih tijela Skupštine.

Na današnjem sastanku dva sekretara razmijenili su iskustva i mišljenja o otvorenosti i transparentnosti parlamentarnog rada, kao i značaju jačanja veza zakonodavne vlasti sa građanima. S tim u vezi, generalni sekretar Parlamenta Kosova i njegovi saradnici upoznati su sa programom „Otvoreni parlament“ u okviru kojeg se organizuju pośete Skupštini Crne Gore, Dječiji parlament, izložbe i drugi slični događaji koji za cilj imaju informisanje građana o radu Skupštine.

Goste iz Prištine posebno je interesovalo sprovođenje projekta Demokratskih radionica u okviru kojih učenici osnovnih škola stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, usvajanju i primjeni zakona.

Pored sastanka sa generalnim sekretarom, u okviru pośete Skupštini Crne Gore, predstavnici Službe Parlamenta Kosova obišli su demokratsku radionicu na temu „Demokratija i parlament“ u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Blažo Jakov Orlandić“ iz Bara. U Skupštini Crne Gore za njih je organizovana i kratka prezentacija projekta na kojem je prikazan i promotivni video o Demokratskim radionicama.