Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 11. mart 2015. 13:33

Susret Stanković – Kamarata

Razmotrena aktuelna pitanja u radu parlamenta 

Na današnjem sastanku generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Siniše Stankovića sa šefom Sektora za politiku, evropske integracije i privredu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Albertom Kamaratom i savjetnicom za vladavinu prava i evropske integracije u Delegaciji Barbarom Rotovnik, prezentirane su aktivnosti koje Skupština sprovodi kako bi se stvorili uslovi za nesmetan pristup zgradi parlamenta licima smanjene pokretljivosti i licima sa invaliditetom. Stanković je informisao sagovornike da je juče objavljen tender za izradu glavnog projekta i izvođenje radova čija realizacija treba da omogući pristup zgradi Skupštine, kao i plenarnoj sali i salama za sastanke. Takođe, iznijeti su planovi Skupštine za obezbjeđivanje veće pristupačnosti određenog dijela parlamentarnih informacija za slabovida lica i lica sa oštećenim sluhom prilagođavanjem internet stranica Skupštine. Stanković je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu biti obezbijeđen adekvatan pristup zgradi Skupštine lica sa invaliditetom, a time i mogućnosti njihovog većeg učešća u radu parlamenta.  

U kontekstu sprovođenja izbornog zakonodavstva, Kamaratu je posebno interesovalo rješavanje pitanja administrativnih i prostornih kapaciteta Državne izborne komisije. Stanković je upoznao sagovornike da je Administrativnom odboru dostavljen na saglasnost Akt o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta Državne izborne komisije, o kojem će Odbor raspravljati na prvoj narednoj śednici, dok će poslovni prostor za potrebe Državne izborne komisije biti obezbijeđen u saradnji sa Upravom za imovinu.

Kamarata je pozdravio održavanje konferencije na temu ,,Nezavisnost pravosuđa i reforme pravosudnog sistema'' 18. i 19. juna u Crnoj Gori, koju Skupština Crne Gore organizuje u saradnji sa Evropskim parlamentom. Stanković je istakao da će na konferenciji, na kojoj će učestvovati predstavnici parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i parlamenta Turske, kao i organizacija civilnog sektora iz regiona, biti razmotreno više tema iz oblasti nezavisnosti, saradnje i reforme pravosuđa.

Kamarata je izrazio zadovoljstvo zbog nedavne uspješne studijske pośete Odbora za antikorupciju Briselu i prenio da EU ohrabruje inicijative Skupštine Crne Gore koje mogu doprinijeti još boljoj saradnji odbora i Skupštine Crne Gore u cjelini sa institucijama EU i stalnom unapređivanju znanja poslanika i službenika o pravu i procedurama Unije, posebno Evropskog parlamenta.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o Etičkom kodeksu poslanika, koji je usvojen u decembru 2014. godine, kao i o utvrđivanju procedura za postupanje Odbora za antikorupciju i Odbora za ljudska prava i slobode po predstavkama građana i pravnih lica u dijelu njihovih nadležnosti.

Generalni sekretar je naglasio da se značajna pažnja posvećuje stalnom jačanju administrativnih kapaciteta Službe Skupštine, prije svega kroz korišćenje savremenih modela razvoja ljudskih resursa, a u cilju kontinuiranog unapređivanja stručne podrške koja se pruža poslanicima.

Galerija slika