Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 02. jun 2016. 15:51

Skupština Crne Gore bila domaćin generalnih sekretara parlamenata u regionu

Skupština Crne Gore i njen generalni sekretar Siniša Stanković bili su domaćini dvodnevnog sastanka generalnih sekretara parlamenata u regionu „Strateško i godišnje planiranje u parlamentima – izazovi i rezultati“.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić otvorio je sastanak ističući zadovoljstvo kontinuiranom podrškom Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Mustafić je kazao da „civilno društvo od državnih organa traži sve veću efikasnost i odgovornost, transparentnost, što“, kako je rekao „nameće potrebu stalnog razvoja parlamenta i prilagođavanja zahtjevima društva.“ „Za parlament je važno da ima plan razvoja institucije jer sazivi se mijenjaju ali potreba za jačanjem i osavremenjavanjem zakonodavnog organa je stalna“, rekao je Mustafić i zaključio da „izrada planskih dokumenata za parlament predstavlja vrlo izazovan i složen proces čiji benefiti mogu biti višestruki“.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Den Redford uputio je zahvalnost generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore i njegovim saradnicima zbog „posvećenosti i napora koji su uložili da upriliče ovaj regionalni događaj, kao i za kontinuirani doprinos zajedničkim aktivnostima.“ „Vjerujem da kao generalni sekretari vaših parlamenata svi dijelite istu, ključnu odgovornost, a to je da obezbijedite nepristrasnu, nepartijsku i profesionalnu stručnu podršku vašim parlamentima, odnosno parlamentarcima“, kazao je Redford.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković kazao je da „građani od parlamenta očekuju i traže mnogo više u odnosu na tradicionalno shvatanje reprezentativne demokratije“. Stanković je dodao da „se i parlamentarna demokratije mijenja i razvija, iznalaze se novi mehanizmi interakcije i komunikacije sa građanima i njihovog učešća u zakonodavnom procesu uporedo sa jačanjem odgovornosti i parlamenta i poslanika“. Stanković je istakao da se Akcioni plan za jačanje zakonodavne i nadzorne uloge pokazao kao efikasno oruđe za uvođenje novina u rad Službe Skupštine, kao i Skupštine u cjelini, te da se sa tom praksom nastavilo pa se Akcioni plan donosi svake godine i objavljuje na internet stranicama Skupštine. „U toku je i izrada Akcionog plana za rodno osjetljivu Skupštinu Crne Gore“, rekao je Stanković.

Prvog dana sastanka teme panela bile su „Izazovi i šanse planiranja u parlamentima“ i „Važnosti komunikacije u strateškom pristupu parlamentarnog razvoja“. Drugog dana učesnici su razmijenili mišljenja i iskustva o planiranju u oblasti razvoja ljudskih resursa i ICT planiranju.

Učesnici sastanka „Strateško i godišnje planiranje u parlamentima – izazovi i rezultati“ bili su generalni sekretari i predstavnici službi parlamenata Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Usvojeni su i zaključci u kojima se ističu dobrobiti strategijskog pristupa razvoju i instrumenata za planiranje kao osnove za uspješan odgovor na buduće izazove.

 

Galerija slika