Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 02. jun 2016. 15:51

Skupština Crne Gore bila domaćin generalnih sekretara parlamenata u regionu

Skupština Crne Gore i njen generalni sekretar Siniša Stanković bili su domaćini dvodnevnog sastanka generalnih sekretara parlamenata u regionu „Strateško i godišnje planiranje u parlamentima – izazovi i rezultati“.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić otvorio je sastanak ističući zadovoljstvo kontinuiranom podrškom Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Mustafić je kazao da „civilno društvo od državnih organa traži sve veću efikasnost i odgovornost, transparentnost, što“, kako je rekao „nameće potrebu stalnog razvoja parlamenta i prilagođavanja zahtjevima društva.“ „Za parlament je važno da ima plan razvoja institucije jer sazivi se mijenjaju ali potreba za jačanjem i osavremenjavanjem zakonodavnog organa je stalna“, rekao je Mustafić i zaključio da „izrada planskih dokumenata za parlament predstavlja vrlo izazovan i složen proces čiji benefiti mogu biti višestruki“.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Den Redford uputio je zahvalnost generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore i njegovim saradnicima zbog „posvećenosti i napora koji su uložili da upriliče ovaj regionalni događaj, kao i za kontinuirani doprinos zajedničkim aktivnostima.“ „Vjerujem da kao generalni sekretari vaših parlamenata svi dijelite istu, ključnu odgovornost, a to je da obezbijedite nepristrasnu, nepartijsku i profesionalnu stručnu podršku vašim parlamentima, odnosno parlamentarcima“, kazao je Redford.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković kazao je da „građani od parlamenta očekuju i traže mnogo više u odnosu na tradicionalno shvatanje reprezentativne demokratije“. Stanković je dodao da „se i parlamentarna demokratije mijenja i razvija, iznalaze se novi mehanizmi interakcije i komunikacije sa građanima i njihovog učešća u zakonodavnom procesu uporedo sa jačanjem odgovornosti i parlamenta i poslanika“. Stanković je istakao da se Akcioni plan za jačanje zakonodavne i nadzorne uloge pokazao kao efikasno oruđe za uvođenje novina u rad Službe Skupštine, kao i Skupštine u cjelini, te da se sa tom praksom nastavilo pa se Akcioni plan donosi svake godine i objavljuje na internet stranicama Skupštine. „U toku je i izrada Akcionog plana za rodno osjetljivu Skupštinu Crne Gore“, rekao je Stanković.

Prvog dana sastanka teme panela bile su „Izazovi i šanse planiranja u parlamentima“ i „Važnosti komunikacije u strateškom pristupu parlamentarnog razvoja“. Drugog dana učesnici su razmijenili mišljenja i iskustva o planiranju u oblasti razvoja ljudskih resursa i ICT planiranju.

Učesnici sastanka „Strateško i godišnje planiranje u parlamentima – izazovi i rezultati“ bili su generalni sekretari i predstavnici službi parlamenata Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Usvojeni su i zaključci u kojima se ističu dobrobiti strategijskog pristupa razvoju i instrumenata za planiranje kao osnove za uspješan odgovor na buduće izazove.