Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 14. maj 2014. 11:11

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić bio domaćin Maliku Obami tokom posjete Baru

Predsjednik Fondacije „Barak Obama Husein Senior“ Malik Obama posjetio Opštinu Bar i obišao novoizgrađeni Islamski centar 

Sa Obamom, koji je u Crnoj Gori gost „Balkanskog kluba mira“ čiji je i počasni predsjednik, bio je i predsjednik ove međunarodne organizacije sa sjedištem u Podgorici, Osmo Vatres. Domaćin susreta u Baru bio je Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupstine Crne Gore i član rukovodstva „Balkanskog kluba mira“ . Mustafić je kazao - da je grad Bar primjer međuetničkog suživota ljudi i da je to model na kome je Crna Gora u teškim vremenima uspjela očuvati svoju stabilnost. 

- Pripadnici manjinskih naroda su dali veliki doprinos očuvanju tog međunacionalnog sklada i u obnovi državnosti, te samim tim potvrdili svoje duboko utemeljenje u društvenom biću ove države. Podržavamo sve napredne procese i želimo jačanje odnosa sa našim partnerima na putu evropskih i atlanskih integracija. Sjedinjene Americke Države, u kojima živi veliki broj naših sunarodnika, a na čijem čelu se nalazi Vaš brat, su naš pouzdani partner u tim integracijama, kazao je Mustafic.
Obama je domaćine upoznao da Fondacija, čiji je osnivač, njeguje uspomenu na djelo Baraka Obame Starijeg (1936-1982), prvog afričkog studenta koji je završio studije na Harvardu, jednog od pokretača privrednog razvoja Kenije i zvaničnika njene Vlade.
- Predsjednik SAD Barak Obama i ja smo njegovi sinovi iz dva braka. Osnovni cilj naše Fondacije je da obezbijedimo mir i dobre uslove za život svim ljudima gdje god se oni nalazili. Prošle godine sam bio u Makedoniji i Srbiji, sada sam u Crnoj Gori gdje smo 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, potpisali „Deklaraciju o svjetskom miru“, na šta sam veoma ponosan, kazao je Obama.
Obama je obišao Islamski centar u Starom Baru, gdje je obavio redovnu molitvu. U razgovoru sa domaćinima, on je iskazao oduševljenje barskim multietničkim i kulturnim nasljeđem i najavio ličnu podršku Fondacije humanitarnim i socijalnim projektima, koje će „Balkanski klub mira“ realizovati u Baru.

Galerija slika