Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 14. maj 2014. 11:11

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić bio domaćin Maliku Obami tokom posjete Baru

Predsjednik Fondacije „Barak Obama Husein Senior“ Malik Obama posjetio Opštinu Bar i obišao novoizgrađeni Islamski centar 

Sa Obamom, koji je u Crnoj Gori gost „Balkanskog kluba mira“ čiji je i počasni predsjednik, bio je i predsjednik ove međunarodne organizacije sa sjedištem u Podgorici, Osmo Vatres. Domaćin susreta u Baru bio je Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupstine Crne Gore i član rukovodstva „Balkanskog kluba mira“ . Mustafić je kazao - da je grad Bar primjer međuetničkog suživota ljudi i da je to model na kome je Crna Gora u teškim vremenima uspjela očuvati svoju stabilnost. 

- Pripadnici manjinskih naroda su dali veliki doprinos očuvanju tog međunacionalnog sklada i u obnovi državnosti, te samim tim potvrdili svoje duboko utemeljenje u društvenom biću ove države. Podržavamo sve napredne procese i želimo jačanje odnosa sa našim partnerima na putu evropskih i atlanskih integracija. Sjedinjene Americke Države, u kojima živi veliki broj naših sunarodnika, a na čijem čelu se nalazi Vaš brat, su naš pouzdani partner u tim integracijama, kazao je Mustafic.
Obama je domaćine upoznao da Fondacija, čiji je osnivač, njeguje uspomenu na djelo Baraka Obame Starijeg (1936-1982), prvog afričkog studenta koji je završio studije na Harvardu, jednog od pokretača privrednog razvoja Kenije i zvaničnika njene Vlade.
- Predsjednik SAD Barak Obama i ja smo njegovi sinovi iz dva braka. Osnovni cilj naše Fondacije je da obezbijedimo mir i dobre uslove za život svim ljudima gdje god se oni nalazili. Prošle godine sam bio u Makedoniji i Srbiji, sada sam u Crnoj Gori gdje smo 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, potpisali „Deklaraciju o svjetskom miru“, na šta sam veoma ponosan, kazao je Obama.
Obama je obišao Islamski centar u Starom Baru, gdje je obavio redovnu molitvu. U razgovoru sa domaćinima, on je iskazao oduševljenje barskim multietničkim i kulturnim nasljeđem i najavio ličnu podršku Fondacije humanitarnim i socijalnim projektima, koje će „Balkanski klub mira“ realizovati u Baru.