Odštampajte ovu stranicu
petak, 06. jun 2014. 14:54

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao na Evropskom samitu mladih: "100 za narednih 100 u Dunavskom regionu"

Tokom samita, parlamentarci, eksperti, lokalni i evropski političari, naučnici i umjetnici održali predavanja i učestvovali kao treneri i sagovornici mladih

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao je na Evropskom samitu mladih: " 100 za narednih 100 u Dunavskom regionu“, koji se održava od 4. do 8. juna.

Evropski samit mladih okupio je u Sarajevu, simbolično, 100 godina nakon početka Prvog svjetskog rata, 100 mladih ljudi, profesionalaca iz ukupno 17 zemalja, sa različitim obrazovnim i profesionalnim iskustvom iz Dunavske regije i Jugoistočne Evrope, koji su imali priliku da diskutuju o različitim aspektima izazova sa kojima se suočava Evropa i sa kojima će se suočavati u budućnosti. Evropski samit mladih organizovali su članovi mreže foruma Alpbah iz Bosne i Hercegovine (IGAS), Srbije (KAB), Hrvatske (KAH) i Crne Gore (IGAP), uz podršku Evropskog foruma Alpbah i Dunavskog centra za kompetenciju.

Tokom samita, parlamentarci, eksperti, lokalni i evropski političari, naučnici i umjetnici održali su predavanja i učestvovali kao treneri i sagovornici mladih.

Potpredsjednik Mustafić obratio se učesnicima samita u okviru panela pod nazivom: „Upravljanje rizicima od poplava – izazov za čitav region Dunava“. Tom prilikom razmotrene su mogućnosti na koji način parlamentarci mogu doprinijeti bržoj, efikasnijoj i zajedničkoj strategiji u ovoj oblasti. Mustafić je u svom izlaganju istakao da su poslednje prirodne nepogode koje su zadesile region pokazale da su institucije često nemoćne da učine dovoljno da bi ih spriječile . On je, takođe, naglasio da parlamentarci trbaju imati značajnu ulogu u procesu upravljanja rizicima od prirodnih nepogoda i istakao potrebu za efektivnijem i operativnijem djelovanju nadležnih službi u kriznim situacijama.

Pored potpredsjednika Mustafića, učesnicima panela obratili su se i poslanici Evropskog parlamenta Mihael Kramer (Michael Cramer) i Mihael Tojrer (Michael Theurer), kao i poslanik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac.

U subotu 7. juna, učesnicima Evropskog samita mladih obratiće se i poslanik Skupštine Crne Gore Dritan Abazović, u okviru panela pod nazivom: „Kuda ide Zapadni Balkan“.

Tokom boravka u Sarajevu, potpredsjednik Mustafić se sastao i sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Mustafić se sastao sa predsjednikom i članovima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, predstavnikom Savjeta crnogorske nacionalne manjine u BiH, kao i predstavnicima Udruženja Plavljana i Gusinjana.

Tokom sastanaka istaknuta je važnost saradnje države Crne Gore sa iseljeništvom i iznijeti konkretni predlozi za unaprjeđenje saradnje i rješavanje ključnih pitanja kojima se bave pomenute organizacije.

Potpredsjednik Mustafić je, obraćajući se sagovornicima istakao posvećenost države uspostavljanju bliskih veza sa iseljeništvom i napomenuo da je dokaz tome činjenica da je utvrđen Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, koji će suštinski tretirati pitanja iseljenika iz Crne Gore.

Mustafić je uz izražavanje zahvalnosti predstavnicima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka  na kvalitetnom i konstruktivnom doprinosu prilikom oblikovanja zakonskog teksta koji će tretirati pitanje iseljenika, naglasio otvorenost Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore za uspostavljanjem bliske saradnje sa svim udruženjima i organizacijama iseljenika iz Crne Gore.

Galerija slika