Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. jun 2014. 14:54

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao na Evropskom samitu mladih: "100 za narednih 100 u Dunavskom regionu"

Tokom samita, parlamentarci, eksperti, lokalni i evropski političari, naučnici i umjetnici održali predavanja i učestvovali kao treneri i sagovornici mladih

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao je na Evropskom samitu mladih: " 100 za narednih 100 u Dunavskom regionu“, koji se održava od 4. do 8. juna.

Evropski samit mladih okupio je u Sarajevu, simbolično, 100 godina nakon početka Prvog svjetskog rata, 100 mladih ljudi, profesionalaca iz ukupno 17 zemalja, sa različitim obrazovnim i profesionalnim iskustvom iz Dunavske regije i Jugoistočne Evrope, koji su imali priliku da diskutuju o različitim aspektima izazova sa kojima se suočava Evropa i sa kojima će se suočavati u budućnosti. Evropski samit mladih organizovali su članovi mreže foruma Alpbah iz Bosne i Hercegovine (IGAS), Srbije (KAB), Hrvatske (KAH) i Crne Gore (IGAP), uz podršku Evropskog foruma Alpbah i Dunavskog centra za kompetenciju.

Tokom samita, parlamentarci, eksperti, lokalni i evropski političari, naučnici i umjetnici održali su predavanja i učestvovali kao treneri i sagovornici mladih.

Potpredsjednik Mustafić obratio se učesnicima samita u okviru panela pod nazivom: „Upravljanje rizicima od poplava – izazov za čitav region Dunava“. Tom prilikom razmotrene su mogućnosti na koji način parlamentarci mogu doprinijeti bržoj, efikasnijoj i zajedničkoj strategiji u ovoj oblasti. Mustafić je u svom izlaganju istakao da su poslednje prirodne nepogode koje su zadesile region pokazale da su institucije često nemoćne da učine dovoljno da bi ih spriječile . On je, takođe, naglasio da parlamentarci trbaju imati značajnu ulogu u procesu upravljanja rizicima od prirodnih nepogoda i istakao potrebu za efektivnijem i operativnijem djelovanju nadležnih službi u kriznim situacijama.

Pored potpredsjednika Mustafića, učesnicima panela obratili su se i poslanici Evropskog parlamenta Mihael Kramer (Michael Cramer) i Mihael Tojrer (Michael Theurer), kao i poslanik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac.

U subotu 7. juna, učesnicima Evropskog samita mladih obratiće se i poslanik Skupštine Crne Gore Dritan Abazović, u okviru panela pod nazivom: „Kuda ide Zapadni Balkan“.

Tokom boravka u Sarajevu, potpredsjednik Mustafić se sastao i sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Mustafić se sastao sa predsjednikom i članovima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, predstavnikom Savjeta crnogorske nacionalne manjine u BiH, kao i predstavnicima Udruženja Plavljana i Gusinjana.

Tokom sastanaka istaknuta je važnost saradnje države Crne Gore sa iseljeništvom i iznijeti konkretni predlozi za unaprjeđenje saradnje i rješavanje ključnih pitanja kojima se bave pomenute organizacije.

Potpredsjednik Mustafić je, obraćajući se sagovornicima istakao posvećenost države uspostavljanju bliskih veza sa iseljeništvom i napomenuo da je dokaz tome činjenica da je utvrđen Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, koji će suštinski tretirati pitanja iseljenika iz Crne Gore.

Mustafić je uz izražavanje zahvalnosti predstavnicima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka  na kvalitetnom i konstruktivnom doprinosu prilikom oblikovanja zakonskog teksta koji će tretirati pitanje iseljenika, naglasio otvorenost Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore za uspostavljanjem bliske saradnje sa svim udruženjima i organizacijama iseljenika iz Crne Gore.